Превърнаха реставрацията в златно виме за рушвети

Превърнаха реставрацията в златно виме за рушвети | StandartNews.com

Споровете около реставрацията на българските исторически паметници става все по-остър. Директорът на НИМ проф. Божидар Димитров, който категорично защитава тезата, че възстановяването "до зъбер" не подлежи на дискусии, в четвъртък обвини в корупция НИНПК. От своя страна "Форум културно наследство" излезе с апел да се спрат всички реставрационни проекти и те да бъдат подложени на обществено обсъждане. "Стандарт" представя позициите на проф. Божидар Димитров и на шефа на СЕМ доц. Гого Лозанов - един от интелектуалците, подписали апела.

Шепа неизвестни архитекти обърнаха един институт в митница

Сегашният шеф на НИНКН Джуркова иска да спре порочната схема, затова скачат срещу нея, казва проф. Божидар Димитров

- Корупцията може да се спре, ако институтът се занимава само с наука и регистър на паметниците

- По цял свят възстановяват крепостите до зъбер и църквите до керемида

- Проф Димитров, защо според вас Националният институт за недвижимо културно наследство се е превърнал в "Митница"?
- НИНКН, доскоро Национален институт за паметниците на културата, бе създаден с много функции. Най-важната е да се занимава с наука в областта на недвижимото културно-историческо наследство. Второ, да създава и поддържа регистър на недвижимите културни паметници. С нищо от това обаче този институт не се занимава. Не знам и една научна публикация от негов сътрудник в последните 25 години. Регистърът е в пълен хаос - ако потърсиш нещо, обикновено не го намираш.
Занимава се НИНКН само с едно - да дава мнения съгласно Закона на Министерство на културата относно проекти за ремонт или реставрация на недвижими културни паметници. Вярно, окончателното решение за одобрението на един проект взема ресорният зам.-министър или министъра. Но кой от тях, ако не е специалист по въпроса, би се осмелил да вземе решение, различно от тяхното?

- Какво създава предпоставки за корупция?
- Остарялата нормативна база създава чудесна корупционна възможност - поставя шепа никому неизвестни архитекти в ключова позиция, от която те и хората около тях се възползват чудесно вече в течение на десетилетия. Затова институтът си е спечелил прозвището "Митницата". Защото положително мнение НИНКН дава само срещу подкуп, в различни подсказвани от тях форми. Може кеш под масата. Или пък проектът ти го прави архитект от техния кръг - съпруги, съпрузи, братовчеди, приятели. Или за по-крупни проекти - някой от тях става консултант срещу тлъст хонорар. Не бих казал, че това са неизвестни на министерските екипи неща. Знаят се. Сменят се често директорите на НИНКН. Сегашната директорка Даниела Джуркова прави всичко необходимо, за да спре негативните процеси. Затова "ядрото" на НИНКН й иска оставката, обявили са я за "калинка", "парашутистка" и т.н.
А тази корупция може да се спре много лесно. Просто отнема се правото на НИНКН да дава мнения и се оставя да се занимава с наука и регистъра на паметниците. Тази функция може да я поеме един Съвет към отдел "Културно-историческо наследство" към Министерство на културата, в който да влязат изтъкнати български архитекти, археолози, историци като професорите Юлий Фърков и К.Тулешков, Николай Овчаров и Людмил Вагалински. Разбира се, там нямат място Гого Лозанов и Нели Огнянова, Недялко Йорданов и Ивайло Дичев. Всяка жаба да си знае гьола. Решението е толкова ясно и просто, че просто се чудя, че никой министър досега не е намерил смелост да го вземе.

- Кои са другите фрапиращи случаи на съмнителни решения на института? Вие твърдите, че може да осигурите до 150 свидетели...
- Научих, че отново срещу заплащане са отписвани от регистъра недвижими паметници на културата. Бивш служител на НИНКН вчера ми предостави тези данни.

- Сигурен ли сте, че прокуратурата ще заведе дело за корупция?
- Би трябвало. Аз съм насреща.

- Защо толкова яростно се атакува проекта за реставрация на "Голямата Базилика" в Плиска? И въобще защо е тази съпротива против пълната реставрация на историческите ни паметници?

- От тъпота, невежество, ампутирано чувство за национална принадлежност. И от желание всичко да зависи пак от тях, защото са подочули, че Министерство на културата се готви да отсече златните корупционни вимета. Иначе казано - ще пуснем Плиска, Преслав, Трапезица и Созопол, ако си платите.Консултанти ли ще ни пишете, под масата ли ще подавате пликчета - ваша работа.
Забележете - всички реставрирани досега крепости са станали с техни, а не мои подписи на одобрение. Включително и на този отврат - Пернишката крепост. Там подписът е на арх. Йорданка Кандулкова - допреди 4 години директор на НИНКН.

- Каква е световната практика в това отношение? Кой решава и разрешава кое и как да се реставрира?
- Реставрират хората по цял свят - крепостите до зъбер и църквите до керемида. И не само в Турция, Гърция и Македония. Наскоро на път за Париж минах през Вал д'Аоста - прохода през Алпите между Франция и Италия. Изпълнен е с малки планински крепости като нашите. Всички се реставрираха в момента - до зъбер, както се вижда от снимките, които ви предоставям.

Мнението на Георги Лозанов вижте ТУК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай