Премиер и министри отбелязаха официално влизането в Шенген

Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически, каза Мария Габриел

Премиер и министри отбелязаха официално влизането в Шенген | StandartNews.com

Източник: БТА

"Шенген е най-големият успех след приемането ни в Европейския съюз, защото успяхме да се обединим и да върнем доверието на ЕС. Шенген е доверие, че България е тръгнала уверено по европейския път." Това заяви премиерът в оставка Николай Денков по време на церемонията на летище София, с която официално беше отбелязано приемането ни в общото пространство по въздух и вода.

"Шенген не е ограда. Ролята на правителството е ключова, защото без промените в законите и Конституцията това нямаше да се случи", подчерта Денков. "Има конкретни планове, така че България да бъде приета и в сухопътния Шенген от 1 януари 2025 г. Можем да влезем, ако сме обединени, иначе можем да пропуснем историческия прозорец, който може да не се отвори скоро", каза още министър-председателят.

"Всички сме свидетели на момент, който е уникален и исторически. Този ден е единствен, защото ни казва, че България днес не е само наблюдател, а със своя опит ще оформя Шенгенското пространство", заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел.

"Шенген е сътрудничество между държави-членки и екипи. Шенген е едно от достиженията на този исторически проект, добави Габриел.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
2 Коментара
bzm
преди 4 седмици

Тъпан@ри!

Откажи