Понеделник,

Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ

От: Агенция Стандарт -
335
Преизбраха Бетина Жотева за председател на СЕМ
A
A
A

Фото БГНЕС

Съветът за електронни медии на свое заседание днес избра Бетина Жотева за втори пореден мандат за председател на СЕМ, съобщиха от съвета. Тя получи 4 гласа "за" и един "въздържал се", съобщи БНТ.

Според Закона за радиото и телевизията председателят се избира от състава на петчленния медиен регулатор с мандат една година, а освобождаването му от поста става автоматично с изтичане на едногодишния срок.

Преди година Жотева смени на председателското място София Владимирова.

По закон председателят на Съвета за електронни медии представлява съвета, подписва актовете му, взети в изпълнение на Закона за радиото и телевизията, контролира изпълнението им, издава наказателни постановления за нарушения на разпоредбите, осъществява връзките институцията с държавните органи, доставчиците на медийни услуги и с международните организации, свързани с медиите.

Мандатът на членовете на СЕМ е шест години. Трима от тях избират от Народното събрание, а двама се назначават от президента. Съставът на медийния регулатор се обновява през две години от квотата на парламента и през три години от тази на държавния глава.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com