Преговарят договорения от нас 7-и блок на АЕЦ

Преговарят договорения от нас 7-и блок на АЕЦ | StandartNews.com

Португалските данъкоплатци не платиха нищо за фалирала банка, а българските - всичко, казва Пламен Орешарски

- Г-н Орешарски, преди дни премиерът Бойко Борисов Ви посочи като един от виновниците за кризата и затварянето на КТБ заедно с финансовия министър Петър Чобанов...а

- Избягвам да коментирам финансови тези на премиера, защото не винаги ги разбирам добре. В този случай - също. Разбрах, че се търси вина в предишния премиер за работата на банковата система, след което бе обяснено, че БНБ не зависи от никой, освен от Европейската централна банка. При това положениеа не разбрах как премиерът, който и да е той, носи отговорност за банките.

- Вие не обичате да говорите в хипотези, но посочете аргументите, че сте направили всичко необходимо като министър-председател да се овладее банковата криза?

- В случая не говорим за хипотези, а за реални действия, които неколкократно съм коментирал. Оказахме пълно съдействие на БНБ да разработи план за преструктуриране на банката, според който здравата част щеше да продължи да работи, а лошият портфейл от кредити да се изолира и санира. За съжаление, не получихме политическа и парламентарна подкрепа, включително от опозицията по това време. Нещо повече, опозиционни лидери призоваваха гражданите да теглят парите си от банките. Вероятно за да се предизвика цялостна банкова криза. Въпреки това овладяхме опасността и недопуснахме разрастване на кризата, включително чрез исканото и получено от Еврокомисията съгласие за оказване при необходимост на държавна помощ на други застрашени банки.а

- Бяхте казал, че е най-добре банката да се стабилизира. Можеше ли да го постигнете, ако правителството ви не беше подало оставка?

- Подчертах, че имахме разработен план за действие, консултиран с експертите на ЕК. По сходен начин се процедираше в повечето европейски страни в отговор на острите проблеми в техните банкови системи в периода на глобалната финансова криза след 2008 година. Вземете случая с Banco Espirito Santo, който се разви успоредно с КТБ. Португалските власти приложиха идентичен план и впоследствие продадоха на частни инвеститори реструктурираната банка за по висока цена от размера на влетите в нея публични фондове. У нас обаче нестабилната парламентарна ситуация и извънредните избори попречиха да се приложи такъв рационален план и банката влезе в процедура на несъстоятелност, което максимизира загубата на публични фондове. Така португалските данъкоплатци не платиха нищо, а българските - всичко.

- Можеше сега да сте депутат и да поставяте въпроси на премиера от трибуната. Защо предпочетохте да сте извън парламента?

- Бях такъв в предходен период и не си представях как отново ще заема място на парламентарните банки. Там е за политици, а аз не съм такъв.

- Предпазена ли е страната ни от гръцки сценарий на дългова спирала? Защо експерти продължават системно да правят паралел с бъдеща заплаха като финансовата криза от 1996 г.?

- Никой не е предпазен от влошаване на състоянието на публичните финанси. Сравнението с Гърция на този етап е неуместно заради благоразумните фискални политики, водени в периода 1998 - 2009 години, когато правителствата ограничаваха дефицитите и намаляваха дълговете. Да припомня - публичният дълг бе свален от над 125% от БВП през 1997 година на 12,5% в средата на 2009 г. - процес, който лично ръководих в 8 от тези 12 години.а Въпреки обрата след 2009 г. днешните 28% дългова тежест са между най-ниските в ЕС. Този факт не бива да ни успокоява, защото корените на успеха в намаляването на публичния дълг са в миналото. Днес той продължава да се увеличава. В този смисъл гръцкият сценарий трябва да ни мобилизира като пример, който не е за подражание.а

- Какви ще са ефектите върху нашата икономика от евентуален гръцки мораториум или фалит върху техния публичен дълг. Някои експерти предричат глобални сътресения от типа на тези след фалита на "Леман Брадърс" от 2008 година?

- Не споделям подобни тези по много съображения. Най-важното измежду тях е, че развитието на ситуацията около "Лемън Брадърс" бе изненада, шокира пазарите и те изпаднаха в колапс, докато негативен гръцки сценарий се обсъжда от поне 5 години. Ето сега дори ние с вас го дискутираме, преди да е станало каквото и да е. Това означава, че пазарите са подготвени и не може да се очаква драматична реакция, както през септември 2008 година. Не очаквам съществени нови негативни ефекти за нашата икономика. Известно разколебаване на инвеститорите в българския външен дълг вече е факт, но това не е драматично. Ще пострада още малко и българският експорт към южната ни съседка.

- Ние искаме да влезем в еврозоната, а Гърция е пред угрозата да излезе. Какъв знак е това към нас?

- Нашите южни съседи трябва да реформират икономиката си и да ограничат публичните разходи, ако искат да останат в еврозоната. Вариантът да напуснат валутния съюз и да въведат за известен период местна валута, която да ги подпомогне да подобрят конкурентоспособността си, само привидно е работещ. Защото и при него реформирането на икономиката и свиването на бюджета е неизбежно. Девалвацията, която ще протече може дори да усложни ситуацията, вместо да я подобри. Знакът, който идва от юг, е, че още преди да влезем в еврозоната, трябва да се погрижим за конкурентоспособността на икономиката си. Ако това не се случи, може да ни се наложи и ние след време да излизаме.а

- Оглавихте експертно правителство - нямаше ли да бъде по-лесно да направите политически кабинет или промени в правителството с цел стабилна парламентарна подкрепа?

- Как аз да направя политически кабинет, без да съм партиен лидер и дори без да членувам в партия? В предишния парламент нямаше парламентарно мнозинство. Подкрепата от 120 депутати бе твърде крехка, за да се стабилизира с каквито и да са промени в кабинета. Доста трудно е да се състави и оглави кабинет от експерти, но аз се радвам, че той работеше много добре. Проблемът не бе кабинетът, а парламентът.

- Номинацията ви за премиер дойде от "Позитано" 20, но точно там сега се чуват най-острите критики срещу Вас и вашите министри - Драгомир Стойнев, Ангел Найденов, Кристиан Вигенин. Защо?

- Това приемам като вътрешнопартийна борба, която аз не искам да коментирам. Само бих казал, че работата на всеки кабинет зависи в голяма степен от парламентарната подкрепа, а ние нямахме твърда такава. А критики персонално към моята работа не са отправяни от страна на мандатоносителя - нито от предишното, нито от настоящото ръководство.

- Не сте член на БСП, но работихте и като министър на финансите и като премиер със соцпартията. Затова ви питам - върви ли БСП по пътя на СДС?

- Много лошо, ако е така. Страната има нужда от стабилна левица и десница, независимо от възгледите, които всеки от нас има.аВсе пак, партията излъчи лидер на ПЕС за втори мандат, което си е постижение. Стилът на европейските политици, както от ПЕС, така и от ЕНП на търсене на консенсус по важните обществени въпроси е наложителен и у нас, ако искаме да поемем по пътя на просперитета.

- Руският посланик г-н Исаков заяви че проектът "Южен поток" е бил спрян от служебния премиер г-н Близнашки. Така ли е в крайна сметка?

- Щом руският посланик го казва, значи можем да му вярваме. Той е неутрален към нашето вътрешно политическо говорене и може да даде обективна оценка на действията, които предприе съставеният от президента кабинет с премиер проф. Близнашки.

- Засега не се реализира и другият голям проект за изграждане на 7-ми блок на Козлодуй от страна на "Уестингхаус"?

- Надявам се да стане все пак. Разбирам, че близо година по-късно се договаря общ размер на инвестицията такъв, какъвто вече бе договорен, макар и не подписан. Така е при отсъствие на приемственост.

- Ще успее ли кабинетът "Борисов 2" да изкара пълен мандат и как оценявате работата на правителството?

- Добре би било да се карат пълни мандати - време, необходимо на правителствата да свършат работата, която са набелязали.аЗа настоящия кабинет е рано за оценки - на този етап правителството има солидна парламентарна подкрепа, което е предпоставка да реализира политиките си. Кои са политиките обаче предстои да видим.

- Има ли успехи на това правителство, които са функция на вашата работа?

- Всяко правителство наследява резултати от вършена до момента работа. Без да влизам в детайли, ще повторя, че успяхме да положим основите на позитивни тенденции в икономиката, които наблюдаваме и сега. По-добрите бюджетни приходи също са резултат и на мерки от предходния кабинет. Като сравняват с миналата година и отчитат по високи резултати, да сравнят и с по минали години, за да видят още по добри резултати - т.е. сега надскачат не само нас, а и себе си с още по голяма разлика. Само ще припомня за въведения от началото на 2014 година фискален контрол и за gps-сите по превозните средства за които сега се говори.
Инвестициите в няколкото нови завода бяха насърчени от предходния кабинет. Част от сегашните мерки в енергетиката също са продължение на започнати действия. Дано се справят с електранната здравна карта, по чието въвеждане работихме. Сегашното правителство завари подписано Споразумение за партньорство с ЕК, регламентиращо помощта за програмния период 2014-2020, както и разработени и предадени в ЕК Оперативни програми. Овладяхме бежанската вълна, дано натрупания опит помогне. И още нещо, две от малкото официални външни визити у нас досега са отговор на мои посещения в Азербайджан и Виетнам. За съжаление, не се развива темпа на сътрудничество с Китай, с чийто премиер имах две срещи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай