Предупреждение за еврото! Засяга хиляди у нас

Какво трябва да направят хората до една година

Предупреждение за еврото! Засяга хиляди у нас | StandartNews.com

Твърде ваен съвет към много хора у нас, свързан с предстоящото въвеждане на еврото.

Хората, които кътат големи суми в лева вкъщи, рискуват доста, ако не ги внесат в банката преди датата за влизане в еврозоната в началото на 2025 година.

Пред вестник "Труд" отговори Петя Димитрова, председател на Асоциацията на банките в България.

"В Асоциацията на банките в България планираме да проведем разяснителна кампания сред гражданите, за което разчитаме на съдействие на БНБ и на правителството, за да обясним всички ползи от приемането на еврото, което ще подобри значително средата, в която всички правим бизнес.

Всички ние - и банките, и бизнеса, и държавата, трябва да говорим с един глас и да излъчваме ясни послания, за да помогнем на клиентите ни, служителите ни и цялото общество да се ориентира в морето от информация и фалшиви новини и да оцени разумно и ясно ползите от приемането на еврото."

"Превалутирането ще се извършва по фиксирания централен курс от 1,95583 лева за 1 евро. Няма да се променя или отменя действието на съществуващи договори - за кредити, депозити, финансови инструменти в левове или с препратки към лева.

"Кредитите и депозитите ще бъдат превалутирани по фиксирания курс. Тук е моментът да посъветвам клиентите да използват месеците преди приемането на еврото да внесат парите, които държат "под дюшеците“, по банковите си сметки".

"Ние ще се погрижим в началото на 2025 година всички сметки да бъдат автоматично и безплатно превалутирани в евро, което за клиентите ще бъде в пъти по-лесно и удобно, отколкото да извършат физическата обмяна на пари в брой".

Колкото до лихвените проценти - фиксираните лихвени проценти по кредитите ще се запазят, а плаващите лихвени проценти не могат да бъдат по-високи, отколкото преди въвеждането на еврото - т. е. нито един клиент няма да бъде ощетен от промяната", допълни Димитрова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
1 Коментара
Димас
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виа.грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://da.gd/xlbio

Откажи