Събота,

Представят резултатите от НВО на седмокласниците

От: Редактори, сн. БГНЕС -
Представят резултатите от НВО на седмокласниците
A
A
A

Резултатите от тазгодишното националното външно оценяване на учениците от 7 клас ще представи днес Министерството на образованието и науката. На него се явиха над 61 хиляди ученици от цялата страна, които на 17 юни държаха изпит по български език и литература, на 19 юни - по математика, а на 21 юни - по избран от тях чужд език.

От днес до петък е срокът за кандидатстване след 7 клас в профилираните и професионални гимназии. За първи път кандидатстването за класиране в гимназиите ще е изцяло електронно. То може да се направи както от вкъщи, така и в училищата-гнезда.

Учениците могат да кандидатстват в неограничен брой училища. Всяка желана паралелка трябва да бъде вписана като отделно желание. При кандидатстването се посочват областта, града, училището и специалността, в която учениците искат да продължат образованието си.

Максималният брой точки, с които могат да кандидатстват учениците, е 500. 400 от тях са от националното външно оценяване, провело се миналия месец. Останалите точки са от свидетелството след 7 клас.

След като бъде обявено първото класиране учениците могат да се запишат в учебното заведение, за което са класирани или да продължат на второ класиране, без да имат право да разместват желанията си. На третото класиране желанията могат да бъдат пренаредени в зависимост от останалите свободни места.

2499 паралелки са заложени в държавния план-прием след 7 клас. 57 на сто от тях са професионални, а останалите-профилирани.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички