Четвъртък,

Представиха инициативата „Посланик за един ден“

От: Редактори -
A
A
A

Момичета от цялата страна отново ще имат възможност да изразят вижданията си по общественозначими теми в рамките на инициативата "Посланик за един ден", която беше представена днес от вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Великобритания Ема Хопкинс в библиотеката на президентската институция.

Осъществяващата се за втора година инициатива е свързана с Международния ден на жената - 8 март, и има за цел да окуражи момичета от цяла България да изразят своите възгледи по значими социални въпроси.

Инициативата е в партньорство с вицепрезидента, жени, посланици в София, както и жени, лидери в обществото, посочи посланик Хопкинс. Състезанието е национално, насочено към момичета от 15 до 19 години, и цели да ги насърчи да мислят амбициозно за бъдещето си и да спомагат за социална отговорност сред младите. Конкурсът се популяризира на страницата на британското посолство във Фейсбук. Момичетата трябва да напишат в съчинения от около 250 думи на български или на английски език отговорите си на въпроса как биха използвали своята собствена сила и влиянието си като евентуален посланик за осъществяването на положителни промени в обществото. Победителките ще имат възможност да работят с една посланичка в продължение на ден, но тази година ще има и нов елемент - те ще могат да работят и с жена,  ръководител на гражданска организация.

Финалът ще бъде в София на 7 март, когато победителките, заедно с посланичките и жените ръководители от гражданския сектор, ще участват в заключително събитие, на което ще говори и вицепрезидентът Илияна Йотова. Искаме да насърчим амбиция и възможности за момичета от различни места в България, от малки населени места. Вярваме, че амбицията и потенциалът нямат ограничения и искаме състезанието да е приобщаващо, каза посланик Хопкинс.

Вицепрезидентът Илияна Йотова разказа за включването си в инициативата миналата година, като посочи, че при разговорите й със спечелилите състезанието е била впечатлена от техните виждания върху проблеми като равенството между половете, за това как младите момичета търсят мястото си в живота и кариера, особено в по-отдалечените краища на страната.

Йотова обясни и желанието си да се включи тази година още от самото начало на инициативата. Тя постави реторичен въпрос - дали характерната за времето ни обща несигурност, свързана с различни проблеми като престъпност, миграция, липса на достатъчно и сигурни работни места, е достатъчно основание, за да се отказваме сами от защитата на собствените си човешки права, да се примиряваме със суспендиране на права, когато това става пред очите ни. Днес като излишен лукс се смята дори дискусията на тема човешки права, посочи Йотова, която засегна редица проблеми, свързани и с възможностите за равен старт и добро образование, домашното насилие.

Темата за равенството между половете ще продължи в месеците на инициативата, както беше и миналата година, добави вицепрезидентът. За съжаление тази тема липсва изцяло в публичното пространство, институциите мълчат, а трябва да признаем, че "стъкленият таван" го има, било по отношение на кариера, на доходи, на възможности за участие в ръководни институции, в политиката. Като основен акцент в тазгодишната кампания разчитам на темата за лидерството, каза още вицепрезидентът Илияна Йотова.

Директорът на фондацията "За Нашите Деца" Иванка Шалапатова каза, че често градивната роля на гражданското общество се пренебрегва в България и с включването си в тази инициатива тя иска да покаже на младите жени перспективата да използват силите си в гражданския сектор, а една от победителките в миналогодишния конкурс - Блага Попчева, сподели, че участието й я е развило като личност и е получила увереност да продължи да се занимава с други общественозначими теми.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички