Празник в Крепча! Посветиха стихове на Нургюл СНИМКИ

Посрещна я цяло село и кметовете на Крепча и Опака

Празник в Крепча! Посветиха стихове на Нургюл СНИМКИ | StandartNews.com

Истински празник беше днес в село Крепча. Всички излязоха на площада, за да посрещнат своята Сияйна Роза - голямата шахматискта Нургюл Салимова, която се прибра у дома. Посрещнаха я и Бахри Даилов, кмет на Крепча, както и Мехидин Кадиров, кмет на община Опака. 

Тържественото събитие, организирано от община Опака, бе от 18:00 часа на площада пред кметството на село Крепча – населеното място, където израства българската шахматистка.

Съгражданите на 20-годишната спортистка години наред ще помнят вълненията от последните дни, когато с трепетно очакваха разиграването на партиите и безрезервно подкрепяха и вярваха в успеха на Нургюл. Детето, което е израснало през очите им, и впечатлява със скромността и упоритостта, както каза кметът на селото пред БТА.

С представянето си в Баку Салимова прослави родния край, областта и страната си. Тя е и ще остане гордост за Крепча и за Опака, категорични са местните хора.

Площадът на малкото село се оказа тесен за да събере всички желаещи да се докоснат до момичето. Много от присъстващите коментираха, че освен със скалния манастир в покрайнините на селото и с първите надписи на кирилица, Крепча вече е известна с Нургюл, предава БНТ. Самата тя заяви, че никога не си е представяла подобно посрещане.

Шахматистката бе обсипана с цветя, с рисунки с образа ѝ от малки художници, със стихове за нея. Тя получи в дар две стихотворения, написани за нея, тъй като с представянето си е вдъхновила авторите - Златина Ганева и Ахмед Емин Атасой. В своя стих Атасой нарича девойката от Крепча "момичето на света".

"Аз не играя шах за първи път. Играла съм хиляди турнири и съм печелила. За моя изненада този турнир започна да се отразява много късно в медиите. Смятам, че същата подкрепа трябваше да я имам още от първия кръг, тъй като съм в ТОП 40 в целия свят. Надявам се, че занапред ще продължи", коментира Нургюл Салимова.

"Ти, скъпо дете, със сигурност си повод за гордост и удовлетворение не сама заради постигнатите успехи и завоювания престиж, но и заради ежедневните, всеотдайни и неуморни усилия, които положи в продължение на години. Ти накара цяла България и целия свят да говори за нашата община и нашето село!", пише кметът на Опака Мехидин Кадиров в поздравителния си адрес, предаде БНР.

Шахматистката бе поздравена с изпълнение от танцов състав от Попово и от стотици своя съграждани. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай