САМО В СТАНДАРТ: Пожалиха ресторантите, порязаха полицаите

Започнаха протести за по-високи заплати

САМО В СТАНДАРТ: Пожалиха ресторантите, порязаха полицаите | StandartNews.com

Бюджет 2023 пожали ресторантите, като им остави 9-процентната ставка ДДС, приета през 2020 г. като мярка срещу затварянето заради ковид пандемията. Но остана жесток към полицаи, пожарникари и чиновници, които започнаха в сряда вълна от протести с искане за по-високи заплати.

В тях ще се включат служители на забравени от бюджета държавни институции като НОИ, НАП, БНР, Държавна агенция "Архиви", "Национално ТОЛ управление", Изпълнителна агенция "Борба с градушките", ИАРА, "Напоителни системи", Селскостопанска академия, пожарна безопасност, културните институти и др. В тези ведомства работят високо специализирани служители, а заплащането им скоро ще се окаже почти на нивото на минималната заплата. Миналата година заплатите бяха увеличени избирателно в държавните ведомства - някои получиха 20%, а други - 0.

Държавни служители от различни агенции и служби готвят палатков лагер пред Народното събрание, защото за тях не е предвидено увеличение на възнагражденията в разчетите за 2023 г., които бяха приети на първо четене от парламента.

"Средните заплати за работещите в обществения сектор в селското стопанство са 70% от средните заплати в България. Работна заплата от 1000-1100 лв. е срам", коментира председателят на Федерацията на независимите синдикати в земеделието към КНСБ Валентина Васильонова.

"Служителите са демотивирани. Животът поскъпна, стана изключително трудно да се справяме с разходите, тъй като инфлацията расте и тя реално е много повече от 10-те процента увеличение, които ние искаме. Просто настояваме за един разумен и нормален начин на живот", каза Веселин Бекяров от Синдикалната организация на служителите на МВР.

Макар че парите за техните заплати през миналата година бяха вдигнати с 20%, според профсъюза стартовата заплата на полицай на най-ниското ниво остава ниска - едва 1333 лв. В същото време от 2010 г. до сега щатовете за полицаи на най-ниските нива са намалели с 25-30%. МВР е в сериозна криза в това отношение, категоричен е председателят на СФСМВР Валентин Попов.

Министърът на финансите Асен Василев обаче е категоричен - допълнителни пари за структурите на МВР няма да бъдат отпускани. Не се предвиждат и пари за повишаване на заплатите в министерството на земеделието и подресорните агенции.

"Трябва да се отнасяме с еднакъв аршин към абсолютно всички служители. Политиката, заложена от служебния кабинет и която ние в случая продължихме, е структурите, които са получили повишение през миналата година, през тази година да не получат такова, а тези които не са, да получат 10% увеличение. Тази политика се отнася и за МВР, и за всички останали структури", коментира Василев. И допълни: "Принципът ще бъде разход за разход. Ако между първо и второ четене има предложения за допълнителни разходи, това да е за сметка на други разходи, които да бъдат съкратени", каза той.

По-големи помощи искат и родителите на около 26 000 деца с увреждания. Тези деца получават специална помощ не по закона за хората с увреждания, а по закона за семейните помощи за деца, като сумите се определят ежегодно с бюджета. Парите им бяха увеличени за последно през 2016 г. на 930 лв. за децата с най-тежки увреждания и от тогава не е променяна.

Финансовият министър обеща, че от 1 януари 2024 г. ще се увеличи минималната заплата до 50% от средната. Пенсиите вече се увеличиха с 12% от 1 юли, за догодина пак е заложено вдигат по швейцарското правило. Майчинските вече се плащат със задна дата и са равни на минималната заплата от 780 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай