Сряда,

Повечето българи отказват да са приемни родители

От: Редактори, кадър Нова ТВ -
344
Повечето българи отказват да са приемни родители
A
A
A

Поне две трети от българите не биха станали приемни родители, дори и да получат добро заплащане от държавата. Изводът е от национално изследване, по поръчка на Националната асоциация за приемна грижа. 53 % от българите подкрепят децата в риск да се отглеждат в приемни семейства. Най-висока е подкрепата сред висшистите, които не виждат по-добра алтернатива.

„Това е един от акцентите в проучването. Другото по-важно е, че 17% от хората смятат, че децата се изпращат за приемна грижа заради финансова безизходица на биологичните родители”, коментира пред Нова телевизия социологът Евелина Славкова.

Децата най-често се извеждат заради риск в семейството. „Рискът не е финансов, а от насилие, неглижиране или липса на капацитет. Изследването показва неразбирането на този проблем, а това идва от факта, че той никога не е дискутиран разбираемо за хората”, допълни председателят на НАПГ Мирослав Долапчиев.

Всеки шести българин би станал приемен родител ако получава заплата за това.

„Заплатата е издръжката за детето. Така беше зададен въпросът при проучването. 16 % от българите са съгласни да станат приемни родители при такива условия. Това отново са хората с по-високи доходи, над 39 години – ориентирани кариерно и със семейство”, каза Евелина Славкова.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com