Потвърдено от БАН: Никаква радиация

В това становище са категорични от БАН

Потвърдено от БАН: Никаква радиация | StandartNews.com

Експертите от Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика на Българската академия на науките на базата на съществуващата мониторингова система на института потвърждават, че няма повишаване на радиоактивния фон в страната в последните седмици.

Няма риск за населението на България и не се налага предприемане на радиационно-защитни мерки. Това се казва в съобщение на БАН.,

В съобщението се припомнят събитията - пожарът, възникнал на 4 април в зоната с ограничен достъп около АЕЦ "Чернобил"

За разлика от предишните години сега пожарът е достигнал в непосредствена близост до площадката на АЕЦ "Чернобил" и намиращото се близо до нея хранилище за високоактивни радиоактивни отпадъци от ядрените съоръжения в Украйна.

Този факт също не бива да всява страх у хората, защото дори огънят да навлезе на самата площадка трябва да се знае, че всички съоръжения на нейна територия, в които има радиоактивни вещества, са от негорими материали - метални и железобетонни структури

Въпросното хранилище е изградено в съответствие с всички съвременни правила за безопасност.

За територията на България естествения радиационен гама-фон е в границите от 0,06 до 0,40 µSv/h, т.е. измерванията са в границите на нормата, изтъкват от БАН.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай