Сряда,

Потребителите станали по-активни в оплакванията

От: Редактори -
A
A
A

Клиентите у нас са станали по-активни в подаването на сигнали към Комисията за защита на потребителите (КЗП), съобщи в сутрешния блок на БНТ шефът на Комисията Димитър Маргаритов. Той гостува на националната телевизия по повод днешния Международен ден на потребителя.

Най-честите оплаквания на потребителите са в сферата на комуникациите. Маргаритов призова и потребители, и търговци на смарт технологии, да са по-запознати с качествата и характеристиките на продуктите, които купуват или предлагат.

Отвсякъде сме обградени от умни технологии, заради което тазгодишният ден на потребителите е посветен на тези продукти. Големите проблеми с подобни продукти идват до недостатъчно познаване на характеристиките им, заяви Димитър Маргаритов. Като пример той посочи навлизането на смартфони чрез мобилните оператори в България, когато сметките на мнозина са се увеличили.

Най-честите оплаквания са в сферата на комуникациите - за по-високи разходи, ниско качество на услугата или дефект на устройството. Ако няма адекватна реакция на търговеца - като замяна или поправка на стоката - потребителите трябва да се обърнат към КЗП, която да направи нужната проверка. Това става чрез подаване на жалба към комисията или чрез платформата на КЗП, обясни Маргаритов.

Той призова търговците да обясняват на потребителите подробно за качествата и характеристиките на дигиталните продукти, които предлагат.

КЗП не налага големи санкции, но не винаги размерът на глобата гарантира, че нарушението няма да се повтори. Наложената глоба има не само парично отражение, но и нанася вреда върху имиджа, каза Маргаритов.

Всяка година потребителите са по-защитени от предходната, уверен е Димитър Маргаритов. Според него хората са станали по-активни, а доверието в Комисията за защита на потребителите се увеличава.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички