МВнР подскочи: Посегателство срещу България

Тази нощ неизвестни са проникнали в сградата на Културно-информационния център в Скопие

МВнР подскочи: Посегателство срещу България | StandartNews.com

Министерството на външните работи определя като посегателство срещу България случилото в Културно-информационния център на България в Скопие. Тази нощ неизвестни са проникнали в сградата на центъра. При инцидента са нанесени материални щети на задната стена на помещението, което беше отрито на 25 ноември миналата година.

ВИЖ ОЩЕ: Нов скандал в Скопие, какво стана в Българския културен клуб

В позицията говорителят на българското МВнР се посочва, че независимо от мотивацията на извършителите, престъплението срещу сградата на Културно-информационния център на България в Скопие е посегателство срещу самата българска държава, в лицето на държавна институция. С двустранната Спогодба за откриване на Културно-информационните центрове от 2003 година, двете държави са поели ангажимент да гарантират нормалната работа на културните центрове в двете столици, припомнят от ведомството, предаде БНР.

Днес директорът на дирекция „Югоизточна Европа“ Ваня Андреева е изразила сериозна загриженост пред посланика на Северна Македония Агнеза Руси-Поповска от факта, че това престъпление се случва в условията на продължаваща антибългарска кампания в Северна Македония, включително серия от нападения срещу организации на местните българи, за което все още няма ефективно правораздаване и наказания.

България очаква институциите на Северна Македония  да установят извършителите на това престъпление и да покажат, че такива посегателства срещу представителства на България са абсолютно неприемливи и ще бъдат преследвани с цялата строгост на закона.

От особено значение е да не бъде допуснато запазване на усещането за безнаказаност на извършителите на подобни прояви, за което има значение както ефективното правораздаване, така и създаваният от политиците обществен наратив, посочва говорителят на МВнР. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай