Понижиха родилните на още 10 болници

Понижиха родилните на още 10 болници | StandartNews.com

Лекарите от Тетевен можели да спасят бебето на Надежда със секцио

Министерство на здравеопазването понижи нивата на компетентност на десет родилни отделения в страната. Това означава, че в тях ще могат да се лекуват по-малко диагнози, отколкото досега. Решението беше взето само няколко дни след поредния случай на проблемно раждане, този път в болницата в Тетевен. Проверка на всички родилни отделения в страната обаче ведомството назначи след случая с пребитото бебе в столична болница, а резултатите излязоха вчера.

Отделенията по акушерство и гинекология или неонатология в 8 болници ще бъдат понижени от второ на първо ниво. Това са клиниките "Бургасмед", "Св. Петка" във Видин, МБАЛ "Мездра", "Проф. д-р Параскев Стоянов" в Ловеч, МБАЛ "Св. Лазар", МБАЛ "Ботевград", МБАЛ "Проф. д-р Ал. Герчев" в Етрополе, "МБАЛ Омуртаг". От трето на първо ниво се понижава компетентността на отделението по неонатология в "Св. Марина" във Варна, а на МБАЛ "Пловдив" от 3-то на 2-ро.

Под въпрос е и отделението по АГ в болницата в Тетевен, където загина новороденото бебе на Надежда. Здравният министър Петър Москов даде един месец на местната власт да намери лекари за отделението. Ако това не стане, то ще бъде закрито. Д-р Нина Байчева напусна работа, след като зловещото раждане доби публичност, а прокуратурата се самосезира. Според проверката на Медицинския одит д-р Байчева и нейните колеги са неглижирали случая и са допуснали пропуски при раждането. Медиците е трябвало да извършат цезарово сечение много по-рано, тогава бебето е можело да оживее, смятат здравните инспектори. Вместо да прилагат така наречената техника висок форцепс (вадене на детето с щипки - бел. ред.), лекарите е трябвало да направят операцията, смятат от одита. Както стана ясно обаче, в болницата дори не е имало анестезиолог на смяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай