Помощ, протезата ми е нестабилна!

Помощ, протезата ми е нестабилна! | StandartNews.com

Д-р Хаус вече е на щат в "Стандарт". И е запретнал ръкави, за да се пребори с болежките ви. Пратете ни въпрос на [email protected] и "Стандарт" ще ви консултира с най-добрите BG лекари. Тази седмица д-р Хаус гледа под лупа протезите. Защо тези на долната челюст често са нестабилни? И какво е решението? Отговаря стоматологът д-р Теодора Недялкова от дентални клиники "Недялков".

Импланти не позволяват на подвижните зъбни конструкции да се местят
Добре е да се поставят най-малко два, обяснява д-р Теодора Недялкова

Когато в долната челюст се извади и последният ни зъб, идва ред на цялата долна протеза. А само хората, които са носили такава, разбират, че свикването с нея (особено с обикновената плакова протеза) си е цяло предизвикателство. Истината е, че свикването с каквато и да е подвижна протезна конструкция в устата на пациента обикновено изисква поне един месец. Но често, когато се касае за напълно обеззъбена долна челюст, този момент и никога не идва. При долната протеза

липсва ефектът на вакуума

който съществува анатомично при горната. Още повече че резорбацията в долна челюст е четворно по-голяма, отколкото в горната, след множествена екстракция. Особено когато зъбите са вадени по-отдавна - тогава алвеоларните гребени са по-ниски, задържането на долната протеза става само на мускулатурата на езика и бузите. И въпреки това, когато дъвчем, тя може да се отмества с по 10 мм настрани. Това определено създава дискомфорт на пациентите.

Когато имаме зъб, имаме и кост около него. Но когато по някакви показания той се извади, с времето и костта около него изчезва, както и ширината и височината на алвеоларния гребен. Този процес е най-бърз през първата година след екстракцията -

костната загуба е 10 пъти по-голяма

от загубата през следващите години (около 4 мм през първата година). А колкото повече кост имаме, толкова по-висок и широк е алвеоларният гребен и толкова по-стабилна ще е бъдещата протеза.

Малко известен е фактът, че 80% от хората, които са с някакви подвижни протези, ги носят и нощно време. Да, но има доказателства, че това ускорява костната загуба на алвеоларните гребени, особено ако има и вреден навик за стискане на зъби.

И сега идва ред на решението на проблема - единственият начин да запазим костта около извадените зъби е скоро след екстракцията да бъдат поставени импланти на тези места. И така той да поддържа костното ниво на това място. Но ако пациентът се е сдобил вече с подвижната долна протеза, то стига да има място се поставят отново импланти, които я стабилизират и поддържат оставащия костен обем, дъвкателната функция, мускулната активност, естетиката и психологичното здраве на пациента. Често може да се ползва дори и старата протеза на пациента, след като се обработи и се поставят специални задръжни средства в нея.

Минималният брой импланти, които се поставят под цялата протеза, са 2, а максималният - 5. Такава протеза

се нарича "овердентчър"

Техният брой зависи от това колко стабилна искаме да е протезата върху тях. Възможно е при финансови или друг вид затруднения в началото да се поставят само 2, а впоследствие да се поставят останалите, за по-голяма стабилност на протезата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай