Помогнете на вашите гени да се възпроизведат

Помогнете на вашите гени да се възпроизведат | StandartNews.com

Често пъти забързани в ежедневието, отдадени на професионалното си развитие и израстване, съвременните семейства пропускат най-подходящия момент за зачеване и раждане, а именно възрастта между 20 и 37 години.

Времето може да се окаже решаващ фактор, чието подценяване може да има трудно преодолими последици за възпроизводството на човека.

Ние сме се сблъсквали десетки пъти с разбити човешки съдби и прекършени надежди поради подценяване на основната функция на жената - възпроизводството. Едно-две прекъсвания на бременност в млада възраст, преследвайки други приоритети - професионално развитие, липса на постоянен партньор, желание за брак на всяка цена, могат да се отразят пагубно на възможността за раждане в по-късните години, когато желанието за собствено дете е непреодолимо. Често целият ни екип страда от безсилието да помогнем на жени, прехвърлили 40 години и едва тогава осъзнали колко безнадеждно силно искат дете.

В същност ние трябва да разберем, че зад целия ни социален живот, зад успехите и провалите, стои отчаяната борба на гените за възпроизводство.

Изхождайки от нашия 27-годишен опит в областта на ин витро процедурите, считаме, че се увеличава броят на двойките, търсещи помощ, въпреки че няма точна статистика. За разлика от миналото, когато се смяташе, че основно проблемът е в жената, то сега тенденциите в това увеличение все повече се дължат и на проблемите при мъжете - поравно. Основно причината за това са промискуитетът, сексуално преносими болести, стресът, прекомерна работа с компютри, качеството на храната, злоупотреба с алкохол, цигари, заболявания и вродени аномалии. Особено внимание трябва да се обръща в детската възраст на момчетата - неоткрит крипторхизъм, асансьорен тестис, заушка, травми в по-голямата възраст, тумори, варикоцеле. Преди време имахме следните случаи: един чужденец влиза в кабинета и обяснява, че вече 4 месеца не настъпва бременност и иска първо той да бъде изследван, както следва да се подходи. След 2 дни в същия кабинет идва българско семейство с 10 години брак с желание да бъде изследвана жената, а мъжът никога не е помислил да му се направят необходимите изследвания. Трябва да се положат сериозни усилия за подобряване здравната култура на българските мъже и в това отношение медиите имат неизменна роля .

От дългогодишната практика прави впечатление, че пътят към мечтаното бебе се удължава и когато някои жени забравят, че в детската си възраст са прекарали оперативни интервенции - много често апендектомии с перитонит, руптурирали кисти, оперативни интервенции със съмнителна необходимост; ендокринни заболявания, автоимунни заболявания. Съветът към тях е да не се отлагат във времето консултации и преглед при специалисти, занимаващи се конкретно с безплодие. Понякога проблемът е малък и лесно разрешим с прости процедури, а в други случаи е тежък, изискващ продължително лечение.

Поради добрите резултати на екипа ни в годините от създаването на Фонд "Център за асистирана репродукция" непрекъснато работим с тях и сътрудничеството ни е много ползотворно. При нас достъпът до всички необходими изследвания и процедури е много облекчен и затова ние осигуряваме диагностика и лечение в много кратки срокове.

Искам да подчертая, че с каквито и модерни техники да работим, ние трябва силно да вярваме, че мечтите ни ще се сбъднат и че всяка жена може да стане майка. В древните ръкописи е отбелязано, че любовта е стремеж към безсмъртие, а зачатието е божие дело! Успеваемостта ни е на световно ниво - нашите резултати са съизмерими с водещи клиники по света поради наличието на съвременна модерна апаратура и много добре подготвени професионалисти. Успеваемостта много зависи и е в корелативна връзка обаче с възрастта на жената. Успеваемостта на всички методи рязко спада след 37 год. възраст на жената и затова не бива да се чака, трябва да се говори активно в семейството, сред приятели, в медиите, които биха могли да насочват за по-ранно търсене специализирана медицинска помощ.

Ин витро център "София 2000" сбъдва мечтата на много българи за дългочакано здраво бебе!
Ин витро център "София 2000"
бул. "Княгиня Мария Луиза" 92, ет. 1, София
телефони за контакт: (02) 931 00 22; 08999 20003
e-mail: [email protected]

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай