Помните ли Баневи? Пълна промяна в живота им

Слязоха от Майбаха

Помните ли Баневи? Пълна промяна в живота им | StandartNews.com

Помните ли олигарсите на прехода Николай и Евгения Баневи, които търкаха наровете в ареста? Съдебните процеси за финансови измами и пране на пари срещу тях видимо са стопили благосъстоянието на двойката ликвидатори на куп държавни предприятия, съобщава „Уикенд”.

ВИЖ ОЩЕ: Синът на Банев свидетел срещу него (ОБЗОР)

Преди дни Николай Банев беше засечен из улиците на София лично да шофира новото семейно возило - бял електрически SUV на Tesla. Макар цената на електрическия автомобил като чисто нов да доближава 200 000 лева, познатите на Банев не крият учудването си от скромното возило, което ползва.

Преди да бъде арестуван, Николай Банев се возеше в Rolls Royce и Maybach, а понякога и с частен хеликоптер, а съпругата му Евгения често можеше да бъде засечена зад волана на Ferrari. Сега обаче няма и спомен от скъпоструващия автопарк на семейство Баневи.

Новата кола на Банев е с немски регистрационни табели, за да не плаща собственикът й глоби в КАТ. Мнозина допускат, че белият електрически джип може и да не се води на Банев или жена му, а на фирма, от която уж е взет под наем.

Николай и Евгения Баневи бяха арестувани на 26 октомври 2018 г. на летището във френския курортен град Ница, където притежават огромно имение. Месец по-късно двамата бяха екстрадирани и тикнати в ареста, a Специализираната прокуратура им повдигна тежки обвинения.

Според държавното обвинение Баневи са източили над 85 милиона лева от предприятията "Полимери", "Девня", "Елма", химическия завод "Панайот Волов" в Шумен и топлофикацията в Казанльк. Отделно от това Баневи си спестили чрез данъчни измами плащането на близо 3 милиона лева данъци. Семейството е подсъдимо и за пране на пари, като сумата е гигантска.

След закриването на Специализираното правосъдие делото срещу Баневи беше пренасочено в Софийския градски съд, но все още не е известно кога ще продължи то. Същевременно Баневи осъдиха България в Европейския съд по правата на човека за проточилия се дълго престой на брадатия олигарх в тъмницата. Според решението на съда България дължи 13 800 евро обезщетение на Николай Банев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай