Полицаите пак на протест за по-високи заплати

Депутатите решиха заплатите да бъдат увеличени с 15%, но служителите искат 30% ръст

Полицаите пак на протест за по-високи заплати | StandartNews.com

Служители на МВР - полицаи и пожарникари - излязоха на втори национален протест пред новата сграда на Народното събрание.

Протестът започна с химна на Република България и с призива всички да сложат маските си според изискванията заради пандемията от COVID-19, предаде Новини.БГ.

След това всички участници почетоха с едноминутно мълчание загиналите по време на изпълнението на служебния си дълг.

Предишната национална протестна акция на служителите на реда беше на 8 ноември, а 9 дни по-късно те издигнаха палатка до новата сграда на парламента.

Причината за днешния втори национален протест на полицаите е, че  не беше удовлетворено искането им за увеличение на заплатите с 30%.

На 25 ноември депутатите решиха възнагражденията в системата на МВР да бъдат увеличени с 15% от 1 януари 2021 г. За да покрият разходите по увеличение на заплатите в бюджета на вътрешното министерство ще постъпят допълнително 77,5 млн. лева.

Валентин Попов, председател на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР), заяви пред всички, че много реформи са проведени, но реално в МВР нищо не е променено. "Ситуацията и сега показва това. Преговорите с ръководството на МВР не бяха преговори, а имаше срещи и разговори, на които ние бяхме поканени, за да ни се съобщи нещо. Ние сме тук днес не само заради пари, а и заради нашата чест и достойнство, с които се подиграха", каза той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай