Полина Карастоянова : Фокусът на държавата трябва да бъде 365 дни

В туризма е важно 2 и 2 да не прави 4

Полина Карастоянова : Фокусът на държавата трябва да бъде 365 дни | StandartNews.com

„Предстоящите празници като всяко пътуване в нашия живот е една от най-красивите страни на това, което можем да определим като смисъл, като мотивация, като цел. Смисълът всеки ден да бъдем на работа е да се редуват тези житейски периоди с красиви и незабравими мигове, които оставят скъпи спомени“.

Това коментира в „Тази сутрин“ д-р Полина Карастоянова от Националния борд по туризъм.

„Ако летният туризъм у нас е 70% от целия туризъм, сега голямата задача пред министъра и пред нас е как да направим още 70% на други туристически продукти. В туризма е важно 2 и 2 да не прави 4, а винаги да има добавена стойност, винаги да има емоция, преживяване, което остава като най-стойностното нещо, което имаме“, посочи още тя.

Тази година пролетта върви добре и няма нищо общо с миналата пролет, когато си беше доста студено. Министърът влетя с летящ старт и обърна внимание и на културния туризъм, за да може нашата държава да стане целогодишен притегателен център за туристите, а не да се изсипват на някакви си празници“, отбеляза климатологът проф. Георги Рачев, който е и зам.-председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

„Зимният сезон беше добър, лошото е, че трудно достигаме 2019 г. и на балканския пазар сме на последно място. Държавата трябва да припознае сектора, който носи страшно много пари – освен преживяването и всичко останало. Той отваря и страшно много работни места“, посочи още той.

„1/3 от туристите за празниците ще пътуват към морето. Имахме ранно лято още в началото на април и голяма част от комплексите отвориха. Има вече една много висока степен на заетост за предстоящите празници – на определени места до 100%“, обясни д-р Карастоянова.

Още 1/3 ще предпочетат вътрешността на страната - балнео и СПА комплексите. Когато времето навън е все още динамично, използваме атракциите и минералните ресурси. Останалата 1/3 пътуват при роднини, близки и приятели“, посочи още тя.

Според Полина Карастоянова фокусът на държавата трябва да бъде върху всичките 365 дни в годината и какво във всеки от тези дни може да се предложи на нашите гости – български или чуждестранни.

Гърция, Турция, Египет, Тунис, Мароко, Италия и Испания също са много предпочитани дестинации.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай