Поколения ще боледуват от диагнозата СССР

Малцина искат да живеят в тази Украйна, която Янукович строи

Поколения ще боледуват от диагнозата СССР | StandartNews.com

Вадим Красноокий е вокалист на украинската пънк-рок-ска група Mad Heads. Той е и един от участниците в протестите на Евромайдан в украинската столица Киев. Разказва за причините, изкарали съгражданите му на площада, за страховете и надеждите им. Вижте и специалното му послание за читателите на "Стандарт".

- Г-н Красноокий, доволен ли сте от развитието на протестите в Украйна, след като премиерът Микола Азаров подаде оставка. Докога ще продължат бунтовете?

- Не, това със сигурност не е краят. Азаров беше длъжен да подаде оставка, когато провали преговорите за евроинтеграция. Или поне тогава, когато "Беркут" би жестоко мирни протестиращи. Сега вече ситуацията се усложни твърде много и само оставката на премиера няма да реши нищо. Хората прекараха на Майдана прекалено дълго време, за да разберат, че нещата не зависят от отделни имена, а трябва да се промени системата на управление в страната. И именно това ще се опитат да постигнат оттук нататък. Но все пак оставката на Азаров е първата реална стъпка, която президентът Виктор Янукович направи в отговор на исканията на Майдана.

- Погромите на площада взеха жертви, а всички бяхме свидетели на ужасни сцени на издевателства над протестиращите, чуваме разкази за изчезнали хора. Истина ли е това и вие самият страхувате ли се за своя живот или здравето на близките си?

- Майданът - това е преди всичко двумесечен мирен протест, който сегашната власт игнорира напълно. Правеха се опити да се разгонят мирните протестиращи с употреба на сила, случваха се криминални преследвания и бандитски нападения над активисти на Майдана и над журналисти. В резултат на това търпението на най-радикално настроените протестиращи се изчерпа и се изля в бой с милицията на улица "Грушевски". В същото време трябва да кажа, че извън няколкото улици в центъра на града Киев живее нормален живот.

Мародерство не съществува изобщо

дори и в центъра, за това следят и самите митингуващи. Затова сериозна заплаха за живота и здравето в момента няма. Разбира се, настроението на хората е много тревожно, по-голямата част подкрепят Майдана и се възмущават от действията на властта. Но и всички се вълнуват от вероятността от по-нататъшна ескалация на конфликта, увеличение на силовите действия и репресии.

- У нас не се знае много за Украйна. Като че ли единственото, което е известно, е, че сега там има протести, защото страната е отказала преговори за влизане в Евросъюза. Наистина ли това е единствената причина за протестите?

- Наистина това беше последната капка. От момента на встъпване на власт на Янукович със своя екип бързо и последователно правеха всичко, за да превърнат Украйна в авторитарна държава, в която един човек да има неограничена власт, а роднините и приближените съратници да

забогатяват неограничено за сметка на целия народ

Беше направена незаконна промяна на конституцията, имаше криминални преследвания на политическите опоненти, постоянно ограничаване на гражданските свободи, масови фалшификации на последните парламентарни избори, потискане на малкия и средния бизнес, бездарно управление на страната, което задълбочаваше икономическата криза и злепоставяше Украйна в очите на международната общност. Сближаването с Европейския съюз беше последният шанс, който виждаха украинците, че домогването до авторитаризма ще спре. То щеше да принуди властта да играе по европейските правила. Внезапният отказ от споразумението за асоцииране, вeроломното нарушение на собствените обещания, бяха причината хората напълно да се убедят, че губят възможността да живеят в свободна, демократична, европейска страна. Това предизвика първата вълна от протести. След това властта използва срещу мирните демонстранти неоправдано и абсолютно недопустимо насилие посредством своите полицейски спецотряди. Но този опит да сплашат гражданите имаше обратен ефект - протестите придобиха масов характер.

- Чуха се прогнози, че може да се очаква емигрантска вълна от Украйна между 5 и 6 млн. души. Смятате ли, че това е възможно наистина?

- Напълно е възможно да има масова емиграция, ако Янукович успее да потуши протестите. В страната, която той строи, много малко хора ще искат да живеят. Освен това хората ще трябва да бягат и от преследвания заради участието си в протестите.

- В една от песните ви се казва "Всичко ще се оправи", смятате ли, че това ще се случи с Украйна и в каква посока трябва да се насочи руля на властта, за да се случи това?

- Оптимизмът е моя житейска философия. Вярвам в това, че Украйна може да бъде свободна и демократична страна от европейски тип. Познавам добре тези фантастични хора, които са готови да направят неимоверни усилия за това да направят страната си именно такава. Виждам младото поколение - съвременно, прогресивно, енергично и напълно лишено от страха, с който живееха техните родители по времето на СССР. Пред тях е бъдещето, а Янукович със своята банда са нашето страшно минало. Те по никакъв начин не отговарят на нуждите на съвремието, не са способни да управляват страната, въпреки че цялата власт е в ръцете им. Затова в исторически аспект всичко наистина ще се оправи. Дори и да се случи според най-лошия сценарий за развитие на сегашната криза. Що се отнася до курса, който да поеме кормилото на властта, като начало е нужно рулят да се вземе от ръцете на тези, които не са способни да го ползват. Трябва да се смени системата на властта, така че тя да не е концентрирана в ръцете на един-единствен човек

Трябва да се проведат честни избори

И, разбира се, да се поеме курс към европейските ценности и стандарти на живот.

- След политическите кризи обикновено идват икономически. Очаквате ли гладни бунтове след края на политическите?

- Сегашните протести в значителна степен са социални. Хората са докарани до отчаяние от значителното обедняване и липсата на перспектива пред себе си. Разбира се, че ако незабавно не се стабилизира ситуацията и не се стигне до ефективни и прагматични стъпки в икономиката, ситуацията ще се влоши. Но настоящата власт по принцип не е способна на такива стъпки.

- В България също имаме протести вече близо година. Смятате ли, че сме принудени да се борим за свободата и богатството си заради предишната ни обвързаност със СССР, или може би причината е друга?

- Добре познавам ситуацията в Украйна и мога със сигурност да кажа, че основният проблем е в главите на хората. Историята на Украйна в ХХ век е изключително сложна и жестока, СССР е болест, която трябва да преболедуват няколко поколения. В крайна сметка Янукович беше избран на честни избори, хората сами гласуваха за него, знаейки, че той е бил два пъти в затвора за разбойничество и че зад него стои мафията. Но страната се променя и аз възлагам големи надежди на младите украинци, родени в свободна страна. Колкото до външните причини, разбира се, че и те имат значение. Влиянието на световни сили, най-вече на

Русия и САЩ, които водят борба за влияние

в Украйна. Но вярвам, че всичко е в нашите ръце.

- Как бихте описали ситуацията в Украйна с песен? Какъв ще е жанрът й?

- Нещата, които се случват в момента в Украйна, са твърде динамични и една песен би била недостатъчна. Затова може да се напише цяла рок опера за събуждането и единението на народа, за раждането на ново общество. Но това е много обемна творческа задача, която ще изисква много време. А и финалът засега не е известен.

- Последният ви албум се казва "УкраинSKА", как би звучал той, ако го пишехте днес, и как ще се казва следващият ви албум?

- "УкраинSKA" е албум с украински народни песни в съвременна ска-пънк обработка. Той се оказа доста актуален точно сега, защото поддържа добре народния дух на Майдана. Идеята за осъвременяване на народните песни ми харесва много и затова в бъдеще смятам да направим продължение на този албум. Но първо ще излезе диск с наши авторски песни, които сме правили през последните 3 г. Ще е много разнообразен като настроение и стил, ще има много лирика.

- Една от най-харесваните ви песни се казва "На море съм". Смятате ли, че на украинците ще им остане време и възможност за море тази година?

- Много се надявам, че през летния сезон политическата ситуация ще се стабилизира, а икономическата няма да се влоши дотолкова, че хората да започнат масово да се отказват от почивка. Макар че наистина написах песента, когато самият аз в продължение на 5 г. нямах време за отпуска и това е песен мечта на човека от големия град, който се размазва по асфалта в горещото лято и си представя колко добре би било да избяга от градската суматоха на морския бряг.

- Били ли сте някога на Българското Черноморие?

- Лично аз не съм бил нито веднъж в България. Но съм чувал много хубави неща за прекрасната ви страна от много свои приятели, тъй като вече няколко десетилетия

почивките на Черноморието ви са сред най-популярните

сред украинците. С удоволствие ще проверя това сам при първа възможност, ще се радвам и на възможността да дойдем заедно с Mad Heads и да изнесем концерти.

- Какво послание бихте отправили към сънародниците си и читателите на "Стандарт"?

- Да вървят към мечтите си, да вярват в собствените си сили и да не се предават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай