Погват горските бракониери с IT контрол

Погват горските бракониери с IT контрол | StandartNews.com

Промяна в закона за горите затварят вратите за незаконната сеч

Промени в четири наредби, свързани с прилагането на закона за горите, ще засили контрола върху дърводобива и ползването на природните ресурси в горските масиви. Мерките, които ще затворят вратичките за незаконна сеч и бракониерство с дивеч ще бъдат внесени за обсъждане в народното събрание в средата на април. Това обяви в Разград заместник министърът на земеделието Георги Костов, след среща със земеделските производители от региона.

Промените предвиждат строг мониторинг върху действията на секачите в гората. Ще се засили контролът върху лесничеите, които маркират дърветата, разрешават сечта и следят за изнасянето на дървения материал от леса. Системата предвижда всяко звено от веригата да има задължението да следи за действията на горските, действали преди него. Зелените фуражки, хванати в нарушения ще бъдат пращани на повторен изпит за правоспособност, а повторните нарушения ще се санкционират с отнемане на лиценз. Така всеки ще е заинтересован да не прикрива нарушения на работилите преди него, за да не загуби правата си за работа в леса, обясни Костов.

Работна група от експерти на земеделското министерство, МВР, НАП и правосъдното ведомство обсъжда нов набор от наказателни мерки срещу бракониерството. Те предвиждат социално слабите секачи, които сега остават ненаказани от закона, защото „няма какво да им се вземе" да бъдат санкционирани с пробация.

Ще бъде засилен и контролът върху лова на дивеч. Електронна система ще регистрира разрешителните за лов, ще води на отчет отстрела на убития дивеч и ще следи онлайн къде отиват трофеите. Същите мерки ще бъдат приложени и в дърводобива. С въвеждането на IT контрола държавата се надява да сложи ред в горите, за да спре обезлесяването и бракониерските набези.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай