По-добре повторни избори от диктатура

По-добре повторни избори от диктатура | StandartNews.com

Иван Гарелов е популярен български журналист и телевизионен водещ. През 1972 г. започва работа в БНТ, където дълги години води политическо-информационното предаване „Панорама". В БНТ създава и популярното за времето си вечерно публицистично предаване "Екип 4". От 11 септември 2000 г. до септември 2001 г. е на работа в Нова телевизия като шеф на „Новини и актуални предавания".

През 2004 г. става водещ на телевизионната игра „Вот на доверие" по бТВ. Водещ е на играта до 31 декември 2006.

 

- Г-н Гарелов, каква е вашата оценка за предизборната ситуация?

- Ако ползваме езика на доскорошния премиер Бойко Борисов, сега ГЕРБ прилича на футболен отбор, който води и брани с всички сили своето поле, рита хаотично топката напред и стиска зъби, за да запази предимството си до съдийския сигнал на 12 май. БСП пък атакува с всичка сила, владее топката, прави добри пробиви, но нещо липсва за завършващия удар. В последния момент обаче успя да изравни резултата и гони победата. Въпреки че кампанията де факто свърши преди празниците и сега гадаем дали политиците ще могат да наваксат това изоставане през оставащите 3-4 дни.

- А останалите партии? Нали и те са "на терена"?

- Мачът е между ГЕРБ и БСП.

- Как се отрази на кампанията скандалът със СРС-та?

- Това стана въпрос номер 1, който донякъде измести другите проблеми, защото в крайна сметка всички искат да разберат какво точно е станало. Естествено е Борисов да омаловажава случилото се. Но не мога да разбера как хората от традиционното дясно също омаловажават скандала: "Какво толкова се е случило?". Да имаш подобна теза означава до предадеш въобще идеята за демокрация. Та нали именно неприкосновеността на личната информация е един от основните принципи на всяко свободно общество? Тук аз виждам едно остаряло мислене на първосигналния антикомунизъм: "Да управлява който ще, само да не е БСП!" От това време изминаха вече две десетилетия. За това време всичко се промени - и БСП, и другите партии. Но очевидно подобно мислене се дължи на факта, че за разлика от другите източноевропейски народи българите не сме осъзнали напълно какво означава демокрацията, а и не сме се борили за нея. Да приемеш подслушването за нещо нормално е все едно да разчистиш пътя за една диктатура.

- Доколко този скандал промени нагласите за вота?

 - Без съмнение всички по-интелигентни и наистина дясно настроени гласоподаватели, които през 2009 г. пуснаха бюлетината за ГЕРБ, ще се отдръпнат. Някои просто няма да гласуват, други ще гласуват и за "старите" сини, и за Кунева, и за други по-малки партии, а защо не и за БСП. Така че неизвестностите относно разликата между първия и втория, дори кой ще бъде първи и кой - втори, си остават до края на изборния ден. Както и колко партии ще влязат в парламента.

- А ще бъде ли ДПС отново балансьорът, от който ще зависи следващото правителство?

- ДПС ще бъде фактор в новото Народно събрание. Но и към него трябва да преразгледаме някои остарели стереотипи. Там също се забелязва тенденция към промяна след оставката на Доган. Всичко ще зависи дали ДПС е скъсало с някои от своите досегашни практики на упражняване на властта.

- Мнозина наблюдатели се притесняват, че е възможно новият парламент да не може да излъчи правителство и наесен отново да се изправим пред урните?

- Няма нищо страшно в това. Изборите са част от демократичния механизъм. Страшното ще бъде друго - ако ГЕРБ се задържи във властта. Защото тогава ни очаква режим, подобен на този в Белорусия - диктатура, маскирана под някаква външна форма на демокрация. Ето това може да свали рейтинга на България - и политически, и икономически, и да ни доведе до изолация. А не че два пъти ще похарчим пари за избори в една година. Защото през последните 4 г. сме критикувани в Брюксел именно за дефицит в работа на институциите, които са длъжни да гарантират демокрацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай