"Подкрепа" разкри голяма грешка с пенсиите и хазната

Не е добре добавки да се изплащат от фискалния резерв, каза Димитър Манолов

"Подкрепа" разкри голяма грешка с пенсиите и хазната | StandartNews.com

Не е добре пенсионерските добавки да се изплащат от фискалния резерв. От някъде обаче тези пари е трябвало да се платят. Тъй като не е имало откъде – се е търсило от мястото където има.  Като цяло това не е добре. Тази политика – да създадем колкото се може повече проблеми на тези, които идват след нас, за да си решим нашите проблеми, е ужасна. Не бива да се прави така, но нерядко се изкушават на това. Това коментира пред Нова нюз президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов.

Той коментира и темата с отпуснатите великденски добавки за най-бедните пенсионери. „По принцип това решение е правилно. Но в подобни ситуации никога няма вярно решение, тъй като не може да се отговори правилно на нуждите на всички. Въпросът винаги е къде е границата? За всички ли ще има или не? Сега никой не иска да поговори защо има хора, които получават 526 лева пенсия? А те получават толкова, защото им е било позволено да се осигуряват по специален ред. След това при изчисляването на пенсията се стига до този резултат. Когато една пенсия е 3400 лева – очевидно е, че човекът няма да погледне тези 100 лева. Със сигурност трябва да има грижа, но въпросът е къде е границата. Защото този, който има 5 лева повече, ще попита защо за него няма добавка? И ще бъде прав. Универсално вярно решение няма. И тогава политиците трябва да поемат отговорност”, категоричен е той.

По думите му повишаването на пенсиите на всички възрастни хора и добавките за Великден „трябва да се случат заедно”. ”Но това не е работа на НС да се занимава с това. Още повече, че това стана за сметка на бюджета на Държавното обществено осигуряване, а не за сметка на някакъв допълнителен ресурс. Въпреки че накрая пак ще стане за сметка на държавния бюджет, тъй като делът на собствените приходи в бюджета на НОИ е под половината от неговите разходи. Така че този разход, вероятно по към края на годината, ще с еповия като разход в държавния бюджет”, подчерта Манолов.

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
7 Коментара
МАЛЕЕЕЕЕЕ
преди 2 седмици

ДА НЕ СЕ КОСИ ДЪРЖАВАТА УЖ ДЕ Е ЕДНА ГОЛЯМА ГРЕШКА ТЪШАК РАБОТА ДЕМЕК МАЙТАП ОТВСЯКЪДЕ

Откажи
6208129100
преди 2 седмици

Приложете формулата,която ползва Словакия,като тука цифрите за добавка са различни! Каква е формулата там за Кореда хората с пинсии до прага на бедност получиха по 300 евро,а по големите пенсии по формулата от личната пенсия се вади прага на бедност цифрата получена се умножава по 0,36 полученото се вади от 300евро и това е добавката и така докато се получи сума 50 евро и така до най-големите пенсии получават по 50 евро! Тук може вместо 0,36,да е 0,12 примерно,защото добавката е по малка! Да не говорим,че истинския праг на бедност е по голям според мен е над 650лв!

Откажи
123456
преди 2 седмици

Това е интересно. А откъде се взема коефициентът 0.36?

Откажи
всичко което да знаете
преди 2 седмици

Мъжете от 25 до 55 години, през социализмът, преди 35 години, взимаха минимум 300 лева при 10 пъти по-ниски цени. Тоест заплатите им бяха минимум 3000 сегашни лева. ЗАЩО СТЯГАХМЕ КОЛАНИТЕ? За да може хората от ДС и БКП - живковата номенклатура да станат милионери и милиардери в долари. Тогава работниците получаваха 100 000 нови автомобила и 100 000 нови жилища на година, сега нула, и нула от работниците ходят на курорт - тогава 60%, толкова бе и средната класа, сега средната класа е 6%. От как сме в ЕС, инфлацията е 95%, а растежът е 85%, тоест деградираме.

Откажи
Сашко Владов Велков
преди 2 седмици

Къде замина фонд пенси идточихте смисъл окраднахте ги и сега няма пари за пенси всички сте за затвора има ли осъден депотат и министър

Откажи
Натали
преди 2 седмици

Ама всичко е много забъркано от самото начало. Какви са тези формули, коефициенти и т.н. Как може да има пенсия 520 лв и 2000 на хора,които са работили 30-40 години. Някой е бил началник,друг общ работник и какво от това. Всеки е ставал сутрин за работа и е давал за икономиката на държавата. Колкото е минималната заплата,толкова и минималната пенсия.Като остареем половин хора ли сме?! Имало тежък и опасен труд,ама нали се пенсионираш по-рано,пък и по -голяма заплата си получавал! Ако искаш после работи. И понеже сме застаряващо население,дай до краен предел 67 години/защо не и до 70/ да се влачат на работа,защото младото поколение са инфлуенсъри и добре,че има ДДС та да дават и те нещо на държавата от покупките си. Леле,че и пак избори!? Още 100 млн. и никой не ще да управлява батака.

Откажи
ХюгоКо
преди 2 седмици

Моля,креатурите на управляващите,по- малко да се показват по телевизора,ако може - никак.

Откажи