Подарък за 370 000 пенсионери

Средствата осигури Министерството на здравеопазването

Подарък за 370 000 пенсионери | StandartNews.com

Над 370 хил. български пенсионери ще имат възможност да получат безплатно противогрипна ваксина за предстоящия есенно-зимен сезон. Средствата осигури Министерството на здравеопазването.

Ваксините са предназначени за навършили 65 години хора.

Целта на програмата на МЗ е намаляване на заболяемостта и смъртността от сезонен грип и бактериални инфекции.

След големия интерес от страна на възрастните хора към противогрипните ваксини през миналата зима, за тази година в държавната програма е заложено разширяване на обхвата на профилактика срещу тези вируси. През 2022 година са били поставени над 187 хиляди ваксини и са обхванати 12.6 процента от хората на и над 65 години, а за тази година целта е да се обхванат 25 процента, посочват от здравното министерство.

Договарянето на количествата ваксини става между Здравната каса и фирмите-вносители. След доставянето им у нас те ще бъдат разпределени към здравните инспекции и с тях ще могат да се снабдят личните лекари, при които има желаещи да си поставят такава ваксина.

Хората в напреднала възраст са най-уязвими към грипните инфекции. По данни на здравното министерство ваксинопрофилактиката намалява тежкото протичане и усложненията при тях до 60 процента, а смъртните случаи – до 80 процента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай