Чистят Докторския като главата на Вашингтон

Торстен Мьовес е чистил Бранденбургската врата, Луксор в  Египет, Окото на Лондон, статуята на Буда в Китай

Чистят Докторския като главата на Вашингтон | StandartNews.com

Едно от знаковите места в София, Докторският паметник, за първи път ще бъде почистен абсолютно екологично и напълно безплатно.

Организатор на инициативата е германската компания Kärcher. При почистването на софийската забележителност, обявена като паметник от национално значение още през 1955 г., ще се използват същите безвредни методи и професионална техника, с които са били почистени „Окото на Лондон“ във Великобритания, площада „Свети Петър“ във Ватикана, „Статуята на Исус Христос“ в Бразилия, планината Ръшмор в САЩ и др.  

Специално за събитието от Германия пристига г-н Торстен Мьовес, Директор „Реставрация на паметници на културата“ в Kärcher. Той е почистил над 100 обекта в света – статуи, язовирни стени, мостове, самолети, галерии, площади, музеи, църкви, болници, манастири и училища.

През последните 40 години Kärcher е подпомогнала опазването на 140 от най-големите забележителности в Европа, Азия, Африка, Америка и Австралия. След Бранденбургската врата в Берлин, Луксор в  Египет, Космическата игла в САЩ, Статуята на Буда в Китай, язовирните стени в Южна Корея и Япония...идва ред и на Докторският паметник.

Събитието е в Докторската градинка, на 14 май 2019 г. (вторник), от 11.00 часа.

Защо е бил избран именно Докторският паметник? Кои са най-често срещаните „износвания“ на културните забележителности? Кои са най-големите предизвикателства при почистването им? Най-новите световни методи? Това са част от въпросите, на които може да получите отговор от г-н Торстен Мьовес и г-н Христо Мамаров от „Керхер“. На събитието е поканена и Столична община.

Ако желаете, може и да натиснете някое от копчетата на една от най-мощните мобилни пароструйки в Европа, с която ще бъде почистен Докторският паметник.

* На снимката: Торстен Мьовес почиства главата на Джордж Вашингтон в САЩ.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай