"По стъпките на Апостола" - национален поход в памет на Левски

И тази година походниците са облечени в тематични тениски.

"По стъпките на Апостола" - национален поход в памет на Левски | StandartNews.com

В Плевен тази вечер тържествено бе дадено началото на 28-ото издание на Националния туристически поход "По стъпките на Апостола". Пред паметника на Васил Левски в града се събраха част от участниците, готови да тръгнат по различни пътеки в Стара планина, по които е бродил Апостола на свободата. По традиция походът се провежда в навечерието на годишнина от рождението на Левски.

"Походът ни е уникален, защото той съчетава в себе си духа на Левски и това, което всеки от нас пази в сърцето си от неговите завети", каза главният ръководител д-р Галина Цветкова. Тя подчерта, че участието в похода учи на патриотизъм, приятелство, на воля, на другарство и на българщина.

Пред паметника на Левски д-р Цветкова връчи членските карти на най-малките членове на Туристическо дружество "Кайлъшка долина".

Да пожелаят успех на участниците в "По стъпките на Апостола" тази вечер дойдоха кметът на община Плевен Георг Спартански, ученици от клуб "Млади възрожденци" при Начално училище "Христо Ботев" и директорът Цветелин Горанов, както и основателят на похода Васил Копчев. 

"Ако го нямаше Апостола, ако ги нямаше неговите следовници, да направят пътеката за българското освобождение, вероятно историята ни нямаше да е същата", отбеляза в словото си кметът Спартански. 

Тази година организаторите на похода отчитат рекорден брой участници – 250. От тях 80 са ученици от различни плевенски училища. Походниците са от различни градове на страната – освен от Плевен, има и от Варна, Видин, Никопол, Велико Търново. 

Първият лъч, който е с най-трудния маршрут, е потеглил още вчера. Утре и вдругиден ще тръгнат следващите групи като общо лъчовете тази година са осем. Финалът на похода по традиция е на 18 юли, когато участниците ще бъдат посрещнати тържествено в Карлово за тържествата по повод рождението на Васил Левски. 

И тази година походниците са облечени в тематични тениски. При престоя си в старопланинските хижи те ще имат вечери, посветени на Апостола на свободата. 

Подкрепа за похода оказва Община Плевен, която осигурява транспорт за участниците.

Източник: БТА

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай