Четвъртък,

Червен код за мръсен въздух в София. Вижте кога

От: Мартина Суботинова -
Червен код за мръсен въздух в София. Вижте кога
A
A
A

За пореден ден измервателните станции отчитат замърсяване на въздуха над нормите. Най-голямо е замърсяването в София, затова Столична община обсъжда промяна в правилата за издаване на „зелен билет” за градския транспорт, информира NOVA.

През последното денонощие най-мръсен въздух са дишали в Русе и Бургас. В София, след еднодневното прочистване заради снеговалежа вчера, днес отново нивата на фини прахови частици се покачват над допустимата норма.

„Днес не е толкова замърсено както беше предишната седмица, защото е изчистена атмосферата. От днес следва няколко дни на застой, което ще доведе до задържане и натрупване на повече концентриран замърсител в атмосферния въздух“, казва доц. Елена Христова – НИМХ.

Според прогнозните данни, които публикуват от Столичната община, замърсяване на въздуха се очаква и през следващите два дни. Като за четвъртък кодът на места е червен.

За да се пазят от замърсяването тези, които не могат да си останат вкъщи разчитат на маските, които носят срещу COVID-19.

А oт гражданска платформа за измерване на замърсяването на въздуха призовават да се монтира нова станция на „Орлов мост“.

„Ако вземем апарат, който на място да измери качеството на въздуха, колкото и несъвършен да е той, има завишение на ФПЧ близо 4 пъти. Те са отровни и от тях умират 40 души дневно. Станцията на метрото трябва да бъде върната незабавно, за да имаме пълната картина на замърсяването“, казва Стефан Димитров – гражданска платформа Air.

За да се намали замърсяването на въздуха, от Столичната община ще намалят изискванията за пускане на „зелен билет”, който струва 1 лев.  Според новия механизъм той ще се пуска при по-ниски стойности на фини прахови частици.

„Старият механизъм беше на две станции над 200 и прогноза за замърсен въздух, което не се достигна в нито един от тези дни. А сега пада на над 150 микрограма на две станции“, заяви Йорданка Фандъкова – кмет на София.

Като основен източник на замърсяване, кметът на София отново посочва печките на твърдо гориво:

„55 хиляди домакинства в София се отопляват на дърва и въглища. Далеч не са само определени квартали. Има и централни части на София, които се отопляват на дърва и въглища“.

До момента са подменени отоплителните инсталации на над 5500 домакинства. Продължава и монтирането на филтри на комините. Досега са поставени 500 такива.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички