Четвъртък,

Пловдив се пържи на 42 градуса за Джулая

От: Стандарт -
483
Пловдив се пържи на 42 градуса за Джулая
A
A
A

Температури от 41-42 градуса ще пържат пловдивчани в началото на юли. На други места живакът ще стигне до 39 градуса. След това обаче ще има захлаждане, тъй като над страната ще премине  студен атмосферен фронт. Валежи се очакват от 4 до 10 юли, но няма да бъдат порои, съобщи пред БНР синоптикът Петър Янков.

За днес след 20 ч. и през нощта над Югозападна България все още ще има превалявания. Но те постепенно ще намаляват и до 22 часа ще спират.

Янков не споделя бомбастичното определение, че валежите от последните дни у нас са тропически.

Най-лесно е да се обвинява времето, посочи той. Всички знаят, че валежи над 10 л/кв м създават проблеми на Орлов мост - София и Централна гара - Пловдив! Това е така, защото субективният фактор не си е свършил работата, в случая - човекът! И канализацията в центъра на Пловдив е под всякаква критика!

Янков, който е плодивчанин, се затруднява като специалист с оценката за тези явления. Преди 30 години валежи от порядъка на 40 - 50 л/кв м бяха съвсем нормални за лятото, сега тука изпадаме в истерия!

Екстремните ситуации са с валежи от 100 - 150 л/кв м за едно денонощие. Това са тропическите валежи, обясни синоптикът. Той уточни, че рекордът е във Варна през 1953 година, когато са паднали 320 л/кв м за 24 часа.

Не трябва да търсим нещо необичайно, смята Янков. Той е убеден, че глобалното затопляне на Балканите се проявява не толкова в температурно отношение.

Садово държи рекорда за измерена най-висока температура у нас - 45 градуса, припомни синоптикът. По думите му, за нас 33 до 38 - 39 градуса са нормални, летни температури. Наистина е горещо, но за нашите географски ширини, на Балканите, над 33 градуса времето е горещо.

За Западна Европа тази граница е около 30 градуса, тъй като относителната влажност на въздуха е много голяма заради близостта с Атлантическия океан. Там над 33 умират хора, а пък какво остава за 40 градуса?, отбеляза синоптикът и уточни, че на 28 и 29 юни там се очаква температурите да достигнат 43 - 44 градуса. Обстановката там поради голямата влажност на въздуха ще бъде много сложна и се вземат необходимите мерки, коментира Петър Янков.

Според него мълниите също не са необичайно явление. Хиляди мълнии падат постоянно. При последните по-сериозни гръмотевични бури в Софийско имаше около 30 000 мълнии, посочи синоптикът. Всяка минута на Земята става по една силна гръмотевична буря, която има проливни валежи най-малко от 30 40 л/кв м за един час и силна градушка. И всяка минута умира по едно дете в Африка, отбеляза Янков.

Природата е съизмерима с нашата глупост и незаинтересованост по отношение на нашето съществуване и изхранване.

Пловдив е най-големият авиационен център, с най-много метеорологични звена в страната, каза още Петър Янков. Според него на Балканите ще се засилват неблагоприятните явления по отношение на валежите. А в температурно отношение глобалното затопляне ще се отрази в полето на температурите до над 50 градуса северна ширина.

 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички