Плашещо: 274 случая на морбили в София

Когато са започнали първите случаи е трябвало всички РЗИ-та да вземат мерки

Плашещо: 274 случая на морбили в София | StandartNews.com

792 случая на морбили има в цялата страна, а 274 от тях са в София-град, което е много плашещо. Това стана ясно от интервю за БНТ на проф. д-р Тодор Кантарджиев – директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Системата на РЗИ не работи това, което трябва да работи. Трябваше да бъдат изследвани самите медицинските служители, коментира проф. Кантарджиев.

По думите му има пропуски в имунизацията, когато са започнали първите случаи е трябвало всички РЗИ-та да вземат мерки, да проверят и издирят неимунизираните деца до 8-годишна възраст. Д-р Кантарджиев заяви, че до края на лятото опасността от морбили трябва да бъде преодоляна.

Пръскането срещу кърлежи за защита на домашните животни и хората не е достатъчна мярка за преодоляване на проблемите с опасните насекоми в паркове и градинки, каза още експертът по заразни и паразитни болести.

По думите му по-често в София става въпрос за случаи с ларви и „нимфи“, което именно говори за слаба превенция. Той акцентира и върху темата със заболяванията от морбили в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай