Плащат увеличените пенсии, има и 75 лв. добавка за ваксинирани

Минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и за ранно пенсиониране вече е 467 лева

Плащат увеличените пенсии, има и 75 лв. добавка за ваксинирани | StandartNews.com

В четвъртък, на 7 юли, започва изплащането на увеличените пенсии. С актуализацията на бюджета за 2022 г. парите на пенсионерите бяха увеличени от юли с 10%, като в тях беше е включена и ковид добавката от 60 лв., която вече е антиинфлационен инструмент.

Минималната пенсия за пълен осигурителен стаж и за ранно пенсиониране вече е 467 лева. За непълен осигурителен стаж – близо 400 лева.

Пенсиите за инвалидност също се променят. Тези с най-висока степен на увреждане ще получават над 530 лв., а тези с най-ниска степен – близо 400 лева. Минималният размер на пенсията за всеки наследник пък става над 350 лева.

От 1 юли максималната пенсия се вдига на 2000 лв., а от 1 октомври тя ще стане 3400 лева.

„Увеличените от 1 юли пенсии ще се изплащат от 7 юли според стандартния график за месеца“, обяви преди дни управителят на Националния осигурителен институт (НОИ) Ивайло Иванов. Той похвали служителите в института, че за пореден път са свършили своята работа въпреки затрудненията от различно естество.

„В бюджета е предвидено увеличение на заплатите на работещите в НОИ и аз ще си позволя да го определя като заслужено“, добави управителят на НОИ.

От 1 юли е в ход изплащането на еднократната добавка от 75 лв. на пенсионерите, които отговарят на изискванията за завършен ваксинационен курс през май 2022 г. Според данните, предоставени в НОИ от Министерството на здравеопазването, в това плащане са включени 3575 пенсионери. От началото на годината броят на имащите право на тази сума достигна 755 890 души.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай