Пилот от Судан: Никой не каза, че долу има война

Пилот от Судан: Никой не  каза, че долу има война | StandartNews.com

Пилотите на задържания в Судан български хеликоптер не са били предупредени, че летят над военна зона. Това стана ясно от интервю на един от пленените авиатори пред Ройтерс. "От много време работим в Дарфур и Южен Судан, но нямахме представа къде сме", разказа Любомир Гелев. Района, над който летял хеликоптерът, го нямало на картите.

Пилотът обясни, че за всеки полет се издава летателен план, който властите получават. "Те го оторизират. В него си пише на коя дата и по кое време да излетим, по какъв път да минем и на каква височина. Знае се и по кое време трябва да пристигнем, но за всичко останало - никой нищо не казва. Никой от нас не е и питал. Те просто приеха летателния план и никой не ни каза, че има война там долу. Защо?", попита пилотът. Той не е забелязал да са ударени от противовъздушна ракета, а са предположили технически проблем.

"Налягането на горивото започна да пада бързо и единственото решение беше да се приземим веднага. Това и направихме", каза Гелев. Бунтовниците се отнасяли добре с екипажа. Държали ги два дни в планините, докато самоличността им бъде потвърдена. Очаква се освободените българи да се приберат до дни. Вчера Външно министерство благодари на екипа на програмата на ООН и нейните екипи на място в Южен Судан за посредничеството при разрешаването на ситуацията с нашите сънародници.

От Новата суданска женска лига обявиха, че българските пилоти са освободени по тяхно искане. "Призоваваме всички миролюбиви хора по света да действат против насилието в световен мащаб, против бомбардировки на цивилно население, против принудителната миграция и да подкрепят исканията на суданския народ за мир", обявиха от организацията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай