Четвъртък,

Петър Янков изуми! Времето пак полудява

От: Редактор -
8928
Петър Янков изуми! Времето пак полудява
A
A
A

"Чувствителното затопляне в дългосрочен план ще започне от 18-19 февруари. В София температурите ще достигат 9-10 градуса, а в населените места в южните части – до 15-16 градуса. Това ще бъде кратко и последните 10 дни от февруари отново ще има снеговалежи с понижение на температурите. В дългосрочен план зимата няма да си отива", това заяви синоптикът Петър Янков пред Bulgaria ON AIR.

Според него опасността от лавини е реална, тъй като интензивният сняг през изминалите дни беше съпроводен от силни ветрове и се създават условия за натрупване на сняг по склоновете, ръбовете и върховете на планините.

Това е много опасно заради козирките, които се образуват от навяванията на снега, които много лесно се активизират и могат да създадат проблеми на скиорите. Янков изтъкна, че по пистите с обозначена маркировка не се очакват лавини.

"На Балканите температурите са високи, пролетни. В нашите южни съседи температурите ще бъдат между 10 и 15 градуса през почивните дни. По цялото Средиземноморие температурите се движат между 10 и 15 градуса, в Рим – между 12 и 14, Мадрид – между 10 и 12.

В Западна Европа също ще бъде сравнително топло с обичайни температури за този сезон – между 8 и 11, градуса без валежи", уточни Янков.

"Температурите през утрешния ден ще се повишат изключително през деня и в населените места ще бъдат между 4 и 8 градуса по крайните южни райони. Сравнително с 2-3 градуса по-високи температури от нормалните за февруари месец. 

Валежите в неделя ще бъдат съсредоточени главно в западните части от страната. Ще има много снежна покривка, главно в западните и югоизточните части от страната ще се задържи. От вторник започва период с повишение на температурите.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com