Пет политически интриги през 2016-а

Пет политически интриги през 2016-а | StandartNews.com

Завършилата с политически скандали 2015-а създаде нови интриги и сюжетни линии, които чакат развръзка през настоящата година. "Стандарт" се допита до водещите анализатори - кои са най-вероятните сценарии, по които ще протекат основните противоборства и събития в следващите месеци? Днес продължаваме с прогнозите на двама политолози - Страхил Делийски и Димитър Ганев.

1. Ще има ли предсрочни парламентарни избори през 2016 г.?
2. Очаквате ли ремонт на кабинета "Борисов 2"?
3. Как ще приключат раздорите в ДПС, БСП и РБ?
4. Посочете трима достойни кандидати за президент на България
5. Ще се преборим ли българин да е генерален секретар на ООН?

ДПС може да провокира

предсрочни избори

Чужди посолства влияят в много политически централи

Страхил Делийски,
политолог

1. Този сценарий става все по-възможен след нещата, които се случиха в рамките на управляващата коалиция, плюс случващото се в ДПС. Вероятно е най-вече заради ситуацията в движението, тъй като вече не е тайна за никого, че те са основните партньори на ГЕРБ.

2. Това вероятно ще бъде първата крачка към освежаването на кабинета и търсенето на допълнителна легитимност. Винаги преди да се приемат по-крайни политически действия, се започва с персонални промени. В този смисъл е възможно да има ремонт на кабинета и вероятно ще се тръгне в тази посока през новия политически сезон след Нова година като първа стъпка към пренареждането на новата конфигурация.

3. Много труден въпрос. Не може да се даде прогноза за българския политически процес, защото той не се подчинява на рационални, систематични и политологични закони, които ние познаваме от литературата. Много по-голяма вероятност има да познае има някоя врачка, хвърляща боб, отколкото ние. Има много фактори, от чието влияние ще зависи динамиката в партиите. Един от тях са евентуални предсрочни избори. На второ място е близостта с определени външнополитически фактори и посолства. Покрай ДПС се заговори за това, но те не влияят само на тази партия. На трето място е близостта до властовия ресурс и управлението. Не е лошо да се случва нещо с партиите, ако то ги превръща в нормални и ги приближава до демократичните стандарти.

4. Не мога. Вероятно има много достойни кандидати, но големият проблем е, че политическият ни елит е толкова делегитимиран в момента и се ползва с толкова ниско доверие, че който и представител от него да застане начело на президентската институция, ще свали доверието към нея. В тази ситуация по-добре за обществото и политическата ни система е да се потърсят варианти извън традиционните представители на политическия ни елит - нови и авторитетни лица извън политиката. Има такива личности.

5. Този напън от наша страна издава силен планински провинциализъм. Не е лошо, но не мисля, че това е големият залог. Ако българин заеме този пост, ще бъде незаслужена гордост. Но не бива персонални успехи да представяме като успехи на България, защото не е продуктивно.

Ремонт на кабинета ще
тушира напрежението

Раздорите в големите партии ще се задълбочат

Димитър Ганев,
политолог

1. Предсрочни парламентарни избори може да има само ако ГЕРБ реши да ги предизвика. Не трябва да се изключва вот 2 в 1 заедно с президентските избори.

2. Без съмнение. Това ще даде възможност на управлението да тушира натрупано политическо напрежение в определени сектори.

3. Няма да приключат. Ще се задълбочават.

4. Има по-важен въпрос от самия кандидат - не е дали той е достоен, или не е, а коя партия го подкрепя. Президент в България се става само и единствено, ако имаш подкрепата на някоя от големите партии.

5. Ще се преборим ли българин да е генерален секретар на ООН?

Добра кандидатура е тази, която може да събере по-голяма подкрепа сред сериозните геополитически фактори, най-вече САЩ и Русия. Ирина Бокова към този момент изглежда с по-големи шансове.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай