Пенсията мина заплатата. Почва екшънът с бюджета

Разчетите в хазната влязоха в парламента

Пенсията мина заплатата. Почва екшънът с бюджета | StandartNews.com

Средната пенсия мина по размер минималната заплата. Коренната промяна в доходите е разписана в бюджета за 2023 г., който служебното правителство одобри на извънредно заседание днес и внася за обсъждане в парламента.

ВИЖ ОЩЕ: Промяна! Увеличава се ключова пенсия

Вчера работодатели и синдикати отхвърлиха план-сметката, притеснени от заложения дефицит в размер на 6,4%. От „Продължаваме промяната – Демократична България“ обявиха, че ще преработят разчетите в хазната и ще направят бюджет с 3 на сто дефицит.

Минималната заплата се запазва на 780 лева. Но в Закон за бюджета на държавното обществено осигуряване за 2023 г. се предлага средната пенсия да е 788 лева.

Проектът залага от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2022 г., да се увеличат с 12 на сто. От същата дата минималният размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст при пълен осигурителен стаж ще се повиши от 467 лв. на 523,04 лв.

Максималният размер на получаваните една или повече пенсии се запазва на 3 400 лв. Социалната пенсия за старост ще се увеличи на 276,64 лв.

От 1 юни 2023 г. минималният осигурителен доход за самоосигуряващите се лица, земеделските стопани и тютюнопроизводителите се увеличава от 710 лв. на 780 лв. Максималният осигурителен доход за всички осигурени лица се запазва на 3 400 лв.

Не се предвиждат промени и на размерите на обезщетенията за отглеждане на дете до 2-годишна възраст и за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата (осиновителя), които са по 710 лв.

Запазват се и минималният и максимален дневен размер на обезщетението за безработица. Без промяна остават размерите на всички осигурителни вноски и съотношенията при изплащането им между осигурителите и осигурените лица.

Представеният преди седмица проект на служебната власт предвижда рекорден дефицит от 6,4%, или 12 млрд. лв. Заложена е инфлация от 8,7%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай