Пенсионерите бесни: Това е гавра

След като стана ясно, че няма да има коледни добавки

Пенсионерите бесни: Това е гавра | StandartNews.com

Без добавки по Коледа за най-възрастните тази година, но по-високи пенсии с 11% от следващата. Новината, която съобщи финансовият министър Асен Василев, предизвика недоволство.

Коледната добавка към пенсиите винаги добавя и още нещо на трапезата. А новината за липсата ѝ тази година разочарова пенсионерите, още преди да е започнала подготовката за празниците.

"Те се подиграват с нас, това е гавра. Да дадат по нещо, може ли такова нещо? Хиляди левове вземат месечно, а не се сещат за пенсионерите, ние сме работили, заслужили сме си. Закъсваме", казват пенсионери.

"Аз вземам 500 лв. пенсия и ако не са децата и съпругът ми, само за лекарствата ми стигат, и за сметките", сподели пенсионерка пред България Он Еър.

Финансовият министър Асен Василев сравни с милостиня еднократните коледни надбавки. Той обясни решението да не бъдат давани тази година с планове за по-високи пенсии през 2024 г.

"Политиката, която поддържаме от Министерството на финансите още от 2021 г., е за трайно увеличение на пенсиите. Тази година пенсиите бяха увеличени с 12%, догодина финалните разчети трябва да бъдат направени, но изглежда около 11%. Това означава, че пенсионерите реално ще получават коледни надбавки всеки месец и това е много по-честно за тях, отколкото да разчитат на подаяния", заяви Василев.

Според експерти механизмът за плавно увеличение на пенсиите крие редица опасности.

"Ако по средата на годината се повишат с 10%, ще предизвикат повишаване на годишна база от 2 млрд. лв., а до края 2024 г. от 1 млрд. лв. ще е дупката. Това нещо е записано в Закона. Ако правителството или финансовият министър не иска да го приложи, той трябва да промени закона", обясни икономистът Михаил Кръстев.

Надбавките, които пенсионерите традиционно получаваха по Коледа, бяха в размер на 50 лв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай