Пенсиите растат, режийните ги изяждат

Доходите са се увеличили с 11,6%, разходите са скочили с 20,3%

Пенсиите растат, режийните ги изяждат | StandartNews.com

Пенсии и заплати растат, но режийните ги изяждат и увеличението не се усеща. Доходите на домакинствата в страната растат по-бавно от разходите, показват данните на НСИ за второто тримесечие на тази година.

Докато заплати и пенсии са се увеличили с 11,6%, разходите са скочили с 20,3%.

29 на сто от структурата на общия доход заемат пенсиите, а най-висок дял - 58,5 на сто – работната заплата, отчита статистиката. Едва 5 на сто от дохода идва от самостоятелна заетост.

В номинално изражение доходите от работна заплата се увеличават с 13,5% на годишна база, а от пенсии - с 13,7%. Доходите от самостоятелна заетост обаче намаляват с 5,5 на сто.

Статистиката показва, че през периода април - юни средният доход на едно лице в домакинство достига 1894 лева, а разходите вече са 1666 лева.

Основната част от разходите са за храна и безалкохолни напитки (30,8%), за жилище (16,9%) и за данъци и социални осигуровки (14,2%). С 13,1% намалява и размерът на доходите от социални обезщетения и помощи, показват още данните на НСИ. Разходите за храна и безалкохолни напитки, които има най-голям дял в разходите на домакинствата, се увеличават с 13,4%, а за облекло и обувки - почти два пъти. Разходите за данъци и социални осигуровки също имат увеличение - с почти 13 на сто.

От данните на НСИ за потреблението се вижда, че на годишна база се повишава консумацията на плодове и зеленчуци, месо и прясно мляко. Намалява потреблението на захар, а без промяна остава потреблението на олио и яйца. Почти без промяна е и консумацията на хляб и тестени изделия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай