Петък,

Пеканов: Трябва да търсим как да бъдем по-силни заедно

От: Агенция Стандарт -
179
Пеканов: Трябва да търсим как да бъдем по-силни заедно
A
A
A

„В глобалния XXI век е важно партньорството между страните в нашия регион да се развива. Трябва да търсим как да бъдем по-силни заедно и такива проекти в сферата на цифровата, на енергийната и транспортна свързаност са важни. Радвам се, че това събитие се случва, защото смятам, че всички ние искаме България да има по-централна роля в глобалните процеси, да има своя позиция, която да се чува и да защитаваме“.

Това каза вицепремиерът Атанас Пеканов във връзка с инициативата „Три морета“, предаде bTV.  В София очакваме лидери от Естония, Латвия, Литва, Полша, Република Чехия, Словакия, Унгария, Словения, Австрия, Хърватия и Румъния.

Инициативата се подкрепя от САЩ, Германия и Европейската комисия и ще бъде съпътствана с бизнесфорум на 400 компании и технологични гиганти.

„След икономически кризи обикновено инвестициите страдат за много години. Особено сега с оглед на пандемията. Публичните инвестиции трябва да дойдат, за да отключат и частните. В този смисъл инвестиционният фонд може да бъде едно средство това да се случи“, коментира още Пеканов.

По думите му има изследвания на МВФ, че в нашия регион за инфраструктурни проекти има нужда от много повече инвестициите.

„Тези, които трябва да се направят през слисващото десетилетие, се оценяват за всички 12 държави на 600 милиарда евро. За да запълним тази дупка, ние трябва да мотивираме такива инфраструктурни проекти и инвестиции. Това ще ни помогне както да преодолеем щетите от икономическата криза, така и по-бърдо за излезем и да повишим потенциала на икономиката си именно в тези сфери, които са идентифицирани като важни. Това ще повиши и дохода на хората“, коментира още вицепремиерът.


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com