Четвъртък,

Пчелите мрат, пчеларите са безпомощни

От: Рачо Рачев -
173
Пчелите мрат, пчеларите са безпомощни
A
A
A

В област Добрич пчелари се събират днес, за да обсъдят проблемите в сектора. От години те сигнализират за неспазване на Наредба 13 от страна на земеделските производители, която регламентира времето и видовете препарати за пръскане на посевите, съобщава БНР.

Пчеларите се притесняват, че целият бранш в Добруджа може да изчезне заради ежегодното отравяне на пчелите и липсата на адекватна държавна политика в сектора.

Поставени сме в безизходица, пчелите са натровени, няма продукция, медът се продава на безценица, обяви пред националното радио Ясен Янев, председател на Сдружението на българските свободни пчелари.

„Това е вследствие на пръскането със забранени химични препарати, които се внасят нелегално в България и това го зная много добре в Министерството на земеделието“, оплака се той.

Ситуацията спрямо предишни години се повтаря, но този път положението става по-лошо, защото екокатастрофата не се изразява само в умирането на пчели, каза Ясен Янев.

Пчеларите трябва да заплатят от джоба си лабораторни анализи за натровените кошери, за да подадат жалба в „Растителна защита“ и БАБХ. От тези институции отправят към земеделските стопани указания да установят откъде идва натравянето и „почти винаги, 99,99% няма никой виновен“, обясни Янев.

"Мирисът, който се усеща, пълзящите пчели по земята – това е очевадното. И накрая, когато дадете от джоба си 500 лева да дойдат да ви кажат – пчелите са ви натровени от химични препарати, които са забранени за използване от години и се внасят нелегално в България, /…/ се стига до ситуация, в която вие не можете да си защитите правата“, коментира Ясен Янев.

Като изход от ситуацията той вижда създаването на Пчеларски борд, каквито бордове има в държавите от Европейския съюз. „Пчеларският борд ще определя къде да се секат гори, къде няма да се секат гори. Това е земеделска политика. 26 държави в ЕС имат пчеларски бордове.“

Липсва контрол върху изсичането на горите и опазването на екосистемата в страната, посочи Янев. "Не е нужно да си зооинженер, да отидеш на пчелина си и да чуеш как се секат безразборно горски масиви, което пряко влияе върху климата." 


Всички новини от категория Общество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички