Пазете се! Опасни жеги през уикенда

Следобедните температури ще са направо екстремни

Пазете се! Опасни жеги през уикенда | StandartNews.com

Опасни горещини ни очакват през целия уикенд. Жегата започна от ранни зори като следобедните температури ще са направо екстремни.

В събота, с изключение на някои райони в западната половина на страната, денят ще започне с температури над 20 градуса в ранните часове, а след обяд термометрите ще гонят стойности между 35 и 40 градуса. По западното поречие на Дунав, в Горнотракийската низина и в крайния Югозапад са възможни и по-високи температури, съобщи Нова тв.

Краткотрайни следобедни превалявания в събота са възможни на изолирани места около планинските масиви - летни бури с риск от мощен порив на вятъра, гръмотевична активност и градушка. По-голяма вероятност за това има в северната половина на страната.

Около крайбрежието в събота температурата на въздуха ще се колебае между 27 и 30 градуса. Морската вода – около 27. Лек бриз ще прави часовете на плажа малко по-поносими. Вълнението на морето ще бъде слабо с максимална височина на вълните до половин метър.

Ако търсим прохлада, тя ще е в планината, но на по-голяма надморска височина. В ниските масиви в събота температурите ще са около 30-32 градуса, по високите части – около 24. В събота над планинските и предпланинските масиви в Централна и Западна България ще има условия за следобедни летни валежи с гръмотевици.

В неделя ще е още по-горещо. Температурите следобед ще се движат в същия диапазон, но жегата ще се разпростре върху по-обширни територии в страната. Превалявания не се очертават, предаде още Нова тв.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай