Пазарният механизъм би оставил само най-добрите болници

Пазарният механизъм би оставил само най-добрите болници | StandartNews.com

София. "Институцията има достатъчно средства да се издържа", каза в интервю за предаването на БТВ „Лице в лице" Румяна Тодорова, директор на НЗОК, в отговор на това защо касата е отказала дарение на принтери от пациентска организация.

„Ние спазваме правилата. Касата е обществена институция и когато трябва да се дари нещо, това става по съответния ред със съответните документи. Към момента документи няма. Някой решава, че ще даде принтери и след това вие, журналистите, ще питате: ама защо точно от тая пациентска организация взехте принтерите, другите какво ви дадоха? Нека да не забравяме, че предния ден ни бяха нарекли убийци", допълни Румяна Тодорова.

"В една болница като „Пирогов" например, попадат всякакви пациенти. И не чак толкова тежки, които да изискват високите технологии и други, които могат да попаднат в друга болница, която може да им свърши услугата, без тя да има претенции за високотехнологична. Но безспорно попадат и такива, които имат нужда от най-високотехнологичните инструменти. Да не говорим, че попадат и много неосигурени. И когато се каже думата „Пирогов", всички знаем за какво става въпрос и реално точно тази болница никого не връща", коментира Тодорова въпроса с високотехнологичните болници и разделението на бюджетите на тези болници в зависимост от услугите и качеството на тези услуги.

Запитана за намаляването на броя на болниците, Тодорова заяви, че ако не се пречи толкова на пазарния механизъм, ще останат най-добрите болници. И частните болници са доказателството, което тя привежда за това.  

"Ако вземем общинските болници, всеки кмет иска да има болница. Но той не казва как ще издържа своята болница. Дори общинските болници в София. Те разчитат на касата, а виждате какво се получава в касата. Вече тази година се очертава един дефицит от около 130 милиона. Те просто не стигат", допълни управителят на НЗОК. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай