Пациенти скачат срещу наредби на Здравното министерство

Пациенти скачат срещу наредби на Здравното министерство | StandartNews.com

София. Две наредби на Министерство на здравеопазването ще бъдат обжалвани от пациентски организации във Върховния административен съд.

Според една от наредбите за здравните дейности, приета през декември 2013 г., Здравната каса ще включва нови медикаменти и нови терапии само веднъж годишно, съобщи "Дарик".

В края на януари друга наредба бе промененатака, че лекарства за дадено заболяване, които касата покрива, да могат да се прехвърлят и за лечението на друго, отново само веднъж в годината. Така се оказва, че пациентът няма да получи безплатно никакво ново лечение докато не започне следващата календарна година, коментират от Федерация български пациентски форум.

„Първо казаха, че веднъж годишно до 25 декември ще се анализира и ще праща бюджета за следващата година. И на три места беше записано, че прогнозите ще бъдат в рамките на бюджета следващият ход беше Наредба 10, към нея се включваха не само лекарствата, които досега не са били в позитивния списък, но и тези, които са били в позитивния списък, но са били за едно показание, и им се дава ново показание. Т.е. лекуват досега рак, а се установява, че лекуват и туберкулоза. Това, ако се добави, отново ще бъде веднъж годишно, т.е. изравняване с това по Наредба 40, което беше", обясни Асен Георгиев, адвокат във Федерация български пациентски форум.

От пациентската организация са категорични, че част от тези мерки усложняват предписването и отпускането на лекарства по протоколи. Съгласно мерките българският пациент ще има достъп до нови лекарства, заплащани от касата, поне 5 или 6 години след останалите страни в Европейския съюз.

По информация на бТВ пък пациентските организации се обрърнат и към Европейската комисия заради кризата в здравеопазването у нас. Те ще алармират Брюксел за проблемите, с които години наред се сблъскват болните хора в България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай