Пациенти настояват за разрешение на кръстосаното донорство

Пациенти настояват за разрешение на кръстосаното донорство | StandartNews.com

София. Да бъде разрешено даряването на орган от жив донор, който не е родственик на болния, за да намалее листата на чакащите за трансплантации. За това настояват пациентски организации в България.

Така нареченото кръстосано донорство представлява даряване на органи от роднина на един пациент на втори пациент, с когото има по-добра съвместимост, а роднина на втория пациент дарява орган на първия, съобщава БНР.

Националният консултант по трансплантология проф. Любомир Спасов и изявени транспалтолози от Александровсак болница обявиха, че още не сме готови за кръстосаното донорство, а медицинският риск е голям

В предложенията за промени в Закона за трансплантациите има текст за "овъзмездяване" на потенциалния жив донор. Това, според мен, е изключително опасно. Това е широто отваряне на вратите за някакъв вид търговия с органи. Трябва да запазим България чиста от това, категоричен е проф. Спасов.

В България има два смъртни случая на живи донори на бъбрек. В света 34 живи донори са починали след интервениция на черния дроб. Лекарите призовават да се развива трупното донорство, където сме много назад.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай