Патриарх Неофит събира дарения за болни деца

Първият в България духовен център за социална рехабилитация и интеграция на деца беше осветен днес

Патриарх Неофит събира дарения за болни деца | StandartNews.com

Първият в България духовен център за социална рехабилитация и интеграция на деца беше осветен днес лично от Негово Светейшество патриарх Неофит.

Заедно със социалния министър Деница Сачева той откри центъра в Елин Пелин днес, съобщи сайтът Двери.бг.

Викарият на Софийската митрополия Белоградчишки епископ Поликарп ще отслужи водосвет за здраве и успех на служителите и бъдещите пациенти. Изграждането на центъра е финансирано от Фонд „Земеделие“.

Центърът ще предлага всички съвременни методи за рехабилитация в най-модерно оборудваните зали в Източна Европа. В него ще работят различни професионалисти: педагози, логопеди, психолози, кинезитерапевти, арт- и трудотерапевти, спортни и физиоспециалисти. Всички дейности ще бъдат съчетани и с духовна грижа за клиентите, а целта ще изцелението да се постига с духовна подкрепа и израстване.

Дейностите в центъра ще се ръководят от отец Серафим Янев, и. д. игумен на Кремиковския манастир. Свещеникът в момента изгражда още един такъв център в Горна Малина, който ще бъде открит след няколко месеца.

Отец Серафим подчерта, че среща пълна подкрепа и съдействие за дейностите си от Софийската митрополия.

Заедно с грижите по осигуряването на логистиката и финансирането на центъра и екипа му стои въпросът за духовното обгрижване на малките клиенти на центъра и техните родители. Това, което отличава този център от другите подобни институции, е именно духовната грижа

Сега много родители са принудени да водят наследниците си до София за курсове по езици или за консултация с логопед или психолог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай