Парите за сигурност потъват за заплати в МВР

Парите за сигурност потъват за заплати в МВР | StandartNews.com

Какво се крие зад спонтанните протести на полицаите, породени от намерението в Бюджет 2016 да бъдат орязани социални привилегии на служителите в системата. Каква е цената, която плаща бюджетът за сектор "Сигурност"? Потърсихме отговорите на тези и други въпроси от експерта в Центъра за изследване на демокрацията Тихомир Безлов.

- Страшното за униформените е, че нямат опция за препитание извън системата

- В МВР парите постоянно не стигат, а това пречи на работата

- Ясно, че трябва да се съкращава, но трябва и някакъв баланс

- Господин Безлов, какво запали бунта на полицаите, ако това е точната дума за протеста им?
- Бунт си е, защото това са много организирани и много крайни форми на протест. В много отношения мястото на МВР в обществото е такова, че ведомството има монопол върху насилието, така да го кажем. Тази позиция на полицаите им дава много различно място спрямо останалите професионални групи. Така че една такава вълна от протести в този му вид е съвсем различна. Ако полицаите имаха какво да правят с тази власт, те можеха да я вземат, можеха да си направят и преврат. Няма институция, която да им противостои в много отношения. Така че горе-долу това е ситуацията.
- Какво все пак предизвика тази "революционна" ситуация сред униформените?
- Може само да се предполага на базата на това, което знаем. Според мен очакването за редуциране на въпросните 20 заплати при пенсиониране бяха много стари, примерно от поне от около 2-3 години, т.е. постоянно имаше това очакване. Всъщност точно тези 20 заплати имат едно много важно място в поведението на полицаите. За тях това са толкова пари, колкото те не са виждали никога накуп и няма и да видят. Те са планирани за много неща - за плащане на образованието на децата, за покриването на дълга, за купуването на някакви неща, които да осигурят нормалното съществуване след пенсиониране и т.н. Т.е. една от най-големите заплахи, които съществува при различните дисциплинарни наказания, е загубата на тези 20 заплати. И страхът да не ги загубят действително беше много впечатляващ през последните години, когато напускаха, за да ги запазят. И тази много очаквана новина за орязване на заплатите накуп дойде веднага след изборите и предизвика нещо, на което аз му казвам "ефектът Меркел". С други думи - прави се нещо, което е смислено, но то има толкова системни негативни последици, че може да има многобройни дългосрочни сътресения в системата.
Орязват се и други социални привилегии на полицаите, което действително допълнително изостри ситуацията.
- Протестиращите твърдят, че са на улицата не само заради социалните привилегии, но и защото са притеснени от цялостното състояние на МВР и системата за сигурност.
- Не знам някоя социални система в България, която да е доволна от състоянието си, независимо дали е в частния или в публичния сектор. Ясно е, че полицаите страдат от всички тези проблеми, които са резултат от недофинансиране.
Глобалният проблем е, че цената, която плаща бюджетът за сектор "Сигурност", е твърде висока. При съпоставка спрямо приходите, които имаме в бюджета, това са едни от най-високите в Европейския съюз. И другият голям проблем е, че обществото не само плаща твърде висок процент, но и тези пари се харчат по много неефективен начин. 90% от тези разходи са за заплати. Половината от тях са за социални осигуровки, които държавата плаща. Т.е. имаме една практически обречена система.

Значи плащат се един заплати на служители, които не могат да си вършат работата, защото просто нямат нормални технически средства, за да го правят.

Виждаме парадокси, които в момента стават все по-крещящи. Покрай членството ни в Евросъюза МВР получи много сериозна финансова подкрепа, за да изгради интегрирана система на синя граница, т.е. на Черно море, радар и оптика, а също и за зелена граница. Но изведнъж се оказва, че няма средства, за да се поддържа тази модерна система на охрана. В нормалния свят в момента трябва да се използват много технически средства. А у нас за каквато и техника се сетите, независимо дали са СРС-та или автомобили, постоянно стои този проблем с недофинансирането.
- Знаете ли какви са актуалните финансови показатели на МВР?
- По памет цитирам - при активи на МВР към 1,8 млрд. лева за инвестиционни разходи, т.е. за поддръжката им и за развитието им са предвидени в бюджета 13-15 милиона. Ясно е, че всичко материално ще спре да функционира в много кратък период, както го и виждаме - огромно количество повредени автомобили, комуникационна техника, камери, сървъри и т.н. Така че има ясния проблем, че трябва да се промени структурата на тези разходи.
- А дали управляващите са очаквали такъв развой, когато са пристъпвали към реформата с орязването на привилегии на служителите от сектор "Сигурност"?
- Вероятно е имало очакване за протести, недоволство и сътресение в системата. Но сигурно е прието, че тези хора ще си вземат заплатите, докато влезе в сила законът и ще напуснат. И по този начин ще свалят напрежението на най-недоволните. Но според мен не се е отчело, че откакто от 2-3 години се говори за тези промени, постоянно напускат хора. Т.е. всички, които имат възможност, напускат системата и съответно се опитват да намерят нова работа. Проблемът е, че очевидно пазарът за този тип работа е пренаситен. Всички охранителни и други фирми, които предлагат места за работа на полицаи, са толкова пренаситени, че просто не може да ги поемат. На практика тези хора са в системата за сигурност, не защото искат да са в нея, а защото не могат да си намерят нещо друго. Моментът, в който идва тази новина, че се отрязват тези 20 заплати, те знаят, че нямат алтернатива извън МВР. И това ги поставя до стената и ги кара да екстремизират.
- Кадрите от протестите показват предимно хора в активна възраст.
- Под 50-годишна възраст със сигурност, при сержантския състав са и по-млади. Много от тези хора по време на "тлъстите" 2003-2008 години взеха заеми, купиха си жилища, мебели, други неща за бита. И в момента, в който започна кризата, някой от семейството или всички загубиха работните си места. И се оказват на една заплата, от която започват да се плащат тези дългове. Освен това от 2010 г. започна едно постоянно съкращаване на щата в МВР. Първоначално на мястото на пенсиониралите не се назначаваха нови. В периода на Цветлин Йовчев започна съкращаване на самите реални работни места. Преназначаваха и закриваха структури. Вторият период на Цветан Цветанов и Йовчев създаде много напрежение в МВР, много хора напуснаха.

Изведнъж стана ясно, че не идва по-добро и така или иначе трябва да продължи това намаляване на бройки и ограничаване на заплатите.
- Какви са разходите в МВР в сравнение с Европа?
- Ако погледнете данните, ще видите, че горе-долу разходите в МВР не растат устойчиво като при съдебната система през годините например. Ситуацията обаче е такава, че явно няма как да се ограничат тези разходи, защото просто тези пари ги няма и трябва да се опитат да преструктурират бюджета на МВР, за да може самото министерство да функционира някак си.
- Как ще се развие, според вас, протестната вълна?
- Сега ще има една вълна, възможно е да има още известна инерция. Но полицаите няма какво да направят повече. Те горе-долу са като протестиращите през 2103 г.: може да отидат, да обиколят няколко пъти парламента, да повикат и това е. Другият важен проблем е вътре в самото МВР. Действително много е влошено качеството на човешките ресурси, отсъства система, която да прави някакви реални оценки. Това, което се случва, е, че има един устойчив негативен отбор и отсъствие на обективни критерии кой какво може. А полицейската работа е много сложна, трябва да се противопоставяш и на други умни хора, както и на хора с патологии. Не е по-малко сложна от лекарска и инженерна работа, ако си я вършиш както трябва. За съжаление много малко хора са останали такива. Има ги тук-там. Много е замърсена системата и всъщност най-големият проблем е, че тези съкращения не решават фундаменталния проблем за създаване на механизъм, който да финансира позитивната селекция. Ясно, че трябва да се съкращава, но трябва и някакъв контрабаланс. Би трябвало, съкращавайки, да се създаде някакъв механизъм, да се запазят някакви други хора, които ще учат другите и да можеш да им предложиш повече пари, спрямо това, което ще получат с тези 20 заплати, които ще вземат сега. Едно е да се размишлява, друго е да се прави технически.

Създава се нестабилност. Същевременно ще видим един от големите проблеми е чисто политически какво ще се случи. Възможно е в парламента да не минат въобще и елементарни реформи. Неочаквано може правителството да се окаже в по-голяма политическа нестабилност от времето, когато започваше. Това зависи от това как ще реагира партиите, подкрепящи това правителство и второ - от реакцията на опозицията, която може да направи дивиденти от това. Дайте да реформираме по същество, но без никой да каже в какво се състои съществото.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай