Папата с прегръдка за мир /СНИМКИ/

Молитва за мир бе отправена от София към света

Папата с прегръдка за мир /СНИМКИ/ | StandartNews.com

Прегръдка за мир даде папа Франциск за ръководителите на основните вероизповедания у нас. Първата бе с главния мюфтия Мустафа Хаджи. След това Светият отец поздрави представителите на арменската църква, еврейската общност, евангелските църкви. Така завърши общата молитва за мир – централното събитие в програмата на папа Франциск в София.

Специално внимание Светият отец отдели на децата, представители на шестте основни вероизповедания у нас. Едно от тях бе в допълнителна роля – представляваше Българската православна църква. По решение на Светия синод тя не участваше в общото събитие на вероизповеданията в България.

ЗАЩО БПЦ НЕ УЧАСТВА В СЪБИТИЕТО - ЧЕТЕ В: Патриархът: Уважение да, но не и компромис с вярата

Молитвата за мир почна с думи на св. Франциск – най-големият миротворец, по думите на папата. Части от „Песен на творенията” на св. Франциск, бяха изпълнени на италиански и български език. Шест деца, представители на шестте основни вероизповедания запалиха факлите на мира на сцената на пл. „Независимост”.

Минути по-рано под звучите на „We are the world” /”Ние сме светът”/, изпълнена от детски хор, папа Франциск, придружаван от премиера Бойко Борисов се появи на площада. Хитът, написан от Майкъл Джексън и Лайънъл Ричи, е един от най-известните химни в борбата срещу световната бедност в Африка. Песента се появи през 1985 г., изпълнена от най-големите световни звезди.

Президентът Румен Радев, премиерът Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова,  почти цялото правителство, представители на всички религиозни общности и на дипломатическия корпус, Симеон Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, стотици столичани бяха на общата молитва.

От името на православните християни у нас детски хор изпя акапелно „Дядо, Господи, прости ми…” по текст на Иван Вазов. Втора бе арменската молитва за мир.

Последва поздравът за мир на евангелските църкви в България – песента „Молитва за България”.

Призив за молитва отправи и представител на мюсюлманското вероизповедание. От снощи мюсюлманите са в Рамазан.

Господи, направи от мен инструмент на твоя мир, бяха първите думи на папа Франциск. И продължи: „Учителю, направи не толкова да търся утеха, колкото аз да утешавам”.

На площада имаше и група от Аржентина, която скандираше: Хорхе, Хорхе…

Утре Светият отец заминава от София за Скопие. На летището той ще бъде изпратен от премиера Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай