Панайотов с подробности за черната кутия на МиГ-29

Нека научим истината такава, каквато е, заяви служебният министър на отбраната

Панайотов с подробности за черната кутия на МиГ-29 | StandartNews.com

Информацията от черната кутия на падналия на 9 юни в Черно море край Шабла МиГ-29 ще бъде разчетена още днес, ако вътрешната й обвивка не е повредена. Това обяви служебният министър на отбраната Георги Панайотов. 

„Черната кутия беше намерена и извадена от повече от 70 м дълбочина. В момента се намира на борд на кораб от българския военноморски флот. След 2-3 часа той ще бъде на пристанище „Варна”, откъдето ще бъде транспортиран на летището. Самолет вече лети натам. Кутията ще бъде взета и транспортират към „Граф Игнатиево”, където ще бъдат снети данните от нея”, заяви служебният военен министър, цитиран от Нова.

ВИЖ ОЩЕ: Откриха черната кутия на разбилия се МиГ-29

„Състоянието й според доклада е следното: външната обвивка е нарушена, но имаме основания да смятаме, че вътрешната която съдържа информацията, е здрава и не е повредена, което ни дава надежди, че тя може да бъде снета днес в рамките на деня”, заяви той.

И допълни: „Ще имаме информация за всички параметри на самолета, височина, работили ли са двигателите, траекторията на самолета. За всичко това ще получим информация, дай Боже, ако не е повредена”.

ВИЖ ОЩЕ: Сърбия: Не сме сваляли българския МиГ-29

„С това се надявам да се спрат всички спекулации, които се търкалят из медийното пространство. Нека научим истината такава, каквато е“, коментира служебният министър на отбраната.

Панайотов обяви, че данните няма да бъдат съобщени на медиите, а на разследващите органи. „Има законов срок, в който трябва да излязат резултатите и той е 30 работни дни", обясни още той.

„Въоръжението в българската армия е в състояние, което изисква спешни мерки за неговото модернизиране. Това може да стане с визия от страна на политическия елит, който управлява страната. Армията може да предяви искания, но решенията трябва да бъдат взети от българските политици”, коментира още служебният военен министър.

Той припомни, че през 2015 г. у нас е пристигнала делегация на НАТО, която е назовала нашето въоръжение с думата „ръждясало”, но тогава нищо не е било предприето. 

„Българската армия се нуждае от повече средства и по-фокусиран подход”, категоричен бе Георги Панайотов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай