Пак отрязаха леденото хоро за ЮНЕСКО

Не могат да докажат 50 години уседналост на 200-годешния обичай

Пак отрязаха леденото хоро за ЮНЕСКО | StandartNews.com

Леденото хоро в Калофер отново не получи зелена светлина за ЮНЕСКО. Обичаят, който е истинска гордост не само на Ботевия град, но и за цяла България все още не покрива критериите на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, съобщи д-р Ирена Тодорова, изпълнителен директор на Регионалния център на ЮНЕСКО в София.

„Мъжкото хоро е извън фокуса на ЮНЕСКО! Критериите за вписване в регистрите на нематериалното културно наследство са много ясни и не е редно да спекулираме с тях. Нито с такава лекота да се говори публично, че тази година, както и миналата, представителите на ЮНЕСКО са тук, за да легитимират „традицията“ „автентичността“ на мъжкото хоро и да й отдадат заслуженото място в световен план.“, написа в социалните мрежи тя.

Основната причина хорото да не може да попадне и в Националния регистър за нематериално културно наследство, който е задължителна първа крачка към ЮНЕСКО, е, че на този етап не може да докаже критерия си за уседналост от 50 години, въпреки че калоферци знаят, че обичаят им е поне 200-годишен.

Този казус е част от темите, които ще бъдат разнищени на поредица дискусии, посветени на мястото на българското нематериално наследство на световната културна карта. Първият дебат се проведе днес. Той е част от проекта „Опазване на нематериалното културно наследство чрез повишаване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики и законодателство“.

„Разбирам, че все още се лутаме между комунизма и демокрацията, но трябва да разберем, че вече работим в други условия. Условията на пазара. Гражданинът е много повече потребител и по-малко гражданин. С други думи, ако ние не съумяваме да продаваме добре продукта на нематериалното културно наследство, то вие няма да получите никакъв обратен ефект. Обаче ние, като хора призвани да се занимаваме с това, трябва да разберем едно наистина важно нещо. В нематериалното културно наследство има много повече кауза, отколкото пари. Това е нещо, което ще опази нашата идентичност за поколения напред“, заяви по време на публичната дискусия Тодорова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай