Пак мръсен въздух, паркингите до метрото безплатни

Надеждата е вятърът да издуха смога над столицата

Пак мръсен въздух, паркингите до метрото безплатни | StandartNews.com

Въздухът в София е опасно мръсен и днес, 23 декември Затова буферните паркинги на метрото ще са безплатни за всички, които оставят колите си и използват градския транспорт, до изчерпване на капацитета им. Въведената в събота мярка се удължава заради регистрираните завишени нива на фини прахови частици. Надеждата въздухът да се изчисти е в синоптичната прогноза за вятър, както и за възможни краткотрайни валежи.

Екипи на Столичен инспекторат продължават проверките за нерегламентирано горене на отпадъци в кварталите. Патрули на Пътна полиция ще спират автомобили за проверка с мобилни газ-анализатори, които отчитат нивата на отработените газове.

От Столична община призовават гражданите, които имат възможност, да не използват личните си автомобили днес, а тези, които се отопляват на твърдо гориво, при възможност, да използват алтернативно отопление.

Проблеми с мръсния въздух има не само в столицата. В събота замърсяване над нормите е имало в 13 големи града, съобщи Нова тв. Във Видин е отчетено рекордно ниво на замърсяване на въздуха - 10 пъти над нормата. Директорът на Регионалната агенция по околна среда и водите Деница Славкова заяви, че осреднените данни за предходното денонощие показват пик на замърсяването в региона вчера вечерта – над 500 mg/m3, което надхвърля 10 пъти нормата. „За първи път виждам такава стойност отчетена през  годините. За съжаление, това за пореден път показва, че изцяло замърсяването на въздуха се дължи предимно на битовото отопление”, каза Славкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай