Падналият самолет може да е на 70 м под водата

Може да поканим съюзните сили да участват в операцията по издирването, каза премиерът Стефан Янев

Падналият самолет може да е на 70 м под водата | StandartNews.com

Издирвателните операции продължават, но надеждите за намирането на пилота не са големи. Днес до края на деня ще бъде взето решение как да продължи операцията. Това заяви премиерът Стефан Янев, който даде брифинг във Варна по повод падналия изтребител на ВВС МиГ-29 в Черно море. 

По думите му черната кутия не е намерена, но са намерени материали, които са обект на разучаване. Операцията ще продължи и в следващите дни.

"Едно от местата, където може да са останките на самолета, е на около 70 метра под водата. Може да участват и съюзни сили, за да бъдат извадени", добави той.

Янев уточни, че самолетът е изпълнявал задача по "светеща цел".

"По време на полета майор Валентин Терзиев е изпълнявал задача "светеща цел". Летящата цел се е отворила и е започнала с голяма вертикална скорост да пада. При извършване на маневрата Терзиев е поразил целта и е докладвал. Малко след това връзката е нарушена", обясни още Стефан Янев.

Ето я последната цел, поразена от майор Терзиев

Той бе категоричен, че състоянието на самолета е било добро. "Причината може да бъде всякаква. Към майор Терзиев няма забележки по работата му", добави премиерът.

Шефът на ВВС генерал-майор Димитър Петров подчерта, че проверката на техниката е постоянна и минава през различни етапи. По думите му това е всеобхватен процес, който се контролира на различни нива.

Министърът на отбраната Георги Панайотов пък  заяви, че Терзиев има опит с нощните полети и добави, че жизнения цикъл на самолетите МиГ- 29 е до 2030 г.

Началникът на отбраната Емил Ефтимов даде да се разбере, че операцията продължава докато не се загуби последна надежда. По думите му той поддържал връзка с началниците на отбраната на съседните държави. Според него до дълбочина до 100 метра може и сами да извадим останките на самолета без помощ на съюзниците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай