Падат границите ни с Румъния и Гърция? Първи реакции

Ето как превозвачите приемат идеята на Даниел Лорер

Падат границите ни с Румъния и Гърция? Първи реакции | StandartNews.com

Революция. Падат границите между България, Румъния и Гърция. Предложението е на силния човек в „продължаваме промяната” Даниел Лорер. Той предлага премахването на контрола по сухопътните граници между България, Гърция и Румъния.

През тази седмица беше отправен и призив гръцкият министър по миграцията и убежищата да повдигне темата по време на неформалната среща на министрите на правосъдието и вътрешните работи днес.

„Ползите от това ще бъдат много, но то не е панацея. Ако ние не изпълняваме стандартите и критериите, последствията може да ни се върнат като бумеранг. Това касае и правовата страна. Не на всяка цена трябва да правим нещо, ако не сме готови”, заяви в ефира на NOVA NEWS предприемачът, политолог и икономист проф. проф. Йоаким Каламарис.

По думите му Атина подкрепя страната ни, и то не само в тази стъпка. „Неведнъж сме говорили, че трябва да има балкански съюз, който да подпомага страните на полуострова и на ниво Европейски съюз, но това все още не сме го постигнали”, отбеляза Каламарис.

Според него, с премахването на контрола, брутният вътрешен продукт на България и Гърция би се увеличил с над 5%. „Виждаме, че тировете чакат по границите не с часове, а с дни”, добави предприемачът и посочи, че ще има големи ползи и за туризма, тъй като пътуващите не искат да чакат твърде дълго време по граничните пунктове.

Свободното придвижване из Европа би увеличило и самоувереността на българите, смята Каламарис.

За съжаление обаче няма как представителите на трите държави просто да подпишат едно споразумение, с което граничният контрол да бъде премахнат, поясняват експертите.

"Първо трябва да направя едно уточнение за влизането ни в Шенген. Тя обаче е там още с влизането си в ЕС. С акта ни за присъединяване, в неговия член четвърти, ясно е записано, че България е страна по достиженията на Шенгенското пространство. Просто за нас има дерогации, включително граничният контрол, които трябва да бъдат премахнати поетапно, след като изпълним заложените критерии. На базата на това, процедурите, разписани в шенгенските споразумения и в настоящия протокол към учредителните договори, ясно показват при какви условия биха могли държавите от Шенген да постигнат премахването на граничния контрол. Такава е уредбата, че ние не разполагаме с ефективен механизъм", обясни доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
12 Коментара
Петър
преди 3 месеца

Знаете ли, че за да сте здрави и да не боледувате, трябва да имате силна имунна система, за да я повишите са необходими много време, усилия и средства, но има и друг вариант - уникално лекарство, което бързо ще повиши вашите имунитет и ще се отървете от хроничните заболявания и ще се предпазите от всякакви вируси, а също така ще се почувствате по-млади и здрави. разбрах за това тук---- https://use.my/zf32

Откажи
Слабият човек
преди 3 месеца

Обичам силните хора. Те могат да преборят всичко на този ( а, вероятно и на онзи ) свят. Борят нек'ви си там, Конституций, борятзакони за конфликти на интереси и купуват апартаменти за 5 стинки и продават за могу евра, е.б@т всички българи със слогана-'ъ вие, кои бехте " И прочие родолюбиви дела ... Ама, оня отгоре види, а ние отдоле ще потърсим сметка, манаму, и още как... Да ти е яко ду.пето, сладък, да ти е яко ду.пето! На теб и на кохортата ибрикчий! А сега, те тункам по мутунката... Засега!!!

Откажи
До "Слабият човек"
преди 2 месеца

Конституции ; Ибрикчии ; Кой ви е учил, че накрая на думата се пише "й" ?! Няма такова нещо! Пишете глупости! Измисляте нова граматика!

Откажи
Миа
преди 3 месеца

Глупости! Гърция е в Шенген и не може да падне контрола...

Откажи
Иван
преди 3 месеца

Е как хем гениални,хем не може да се получи законно.Авторче как става това?

Откажи
Петьо
преди 3 месеца

Това е невъзможно.Стига лъжи!Побъркахте ни.Добре знаят че това решение се взима с болшенство в Брюксел и следва гласуване.Мошенници.При този наплив на преминаващи границата е не реално.

Откажи
Иво
преди 3 месеца

Е нещата стават сериозни.Идете хванете вноса от укрити,който ще унищожи нашите земеделци.А пък от нас Европа ще получи камара мигранти.

Откажи
феникс
преди 3 месеца

Този ЛЪЖЕЦ да се маха от сцената. ДЕБЕЛОКОЖИ са тези от ПП, ни СРАМ ни ОЧИ.. Махайте се веднага сами..

Откажи
Българин
преди 3 месеца

А тези които се пишат за десни не се ли научиха за толкова години управление да не слагат на ръководни постове чатаци

Откажи
Владимир
преди 3 месеца

Само приказки - кога.,...

Откажи
Drago
преди 3 месеца

L'Oréal ti si edno luzlivo kopele.skoro shte SE vidim v Belene kudeto e tvoiat dom

Откажи
Наблюдател
преди 3 месеца

Засега само приказки. Реално не сме в Шенген.

Откажи